Un producător german de arme a reclamat în justiție Finlanda, pentru că a ales să cumpere puști de asalt de la o companie locală

Data actualizării: Data publicării:
pusca de asalt heckler & koch
Un producător german de arme a reclamat în justiție Finlanda, pentru că a ales să cumpere puști de asalt de la o companie locală. Foto: Profimedia

Producătorul german de arme Heckler & Koch a depus o plângere la tribunalul finlandez pentru comerț prin care reclamă o achiziție directă de arme de către Finlanda, de la un producător local, ocolind astfel regulile concurenței, relatează Reuters.

Compania germană acuză reprezentanții armatei finlandeze că au încălcat regulile concurenței finlandeze și ale UE. În luna martie, autoritățile din Finlanda au încheiat acord cu Suedia, de a cumpăra împreună puști de asalt și alte arme de mână de la producătorul finlandez de armament Sako Ltd, deținut de compania italiană Beretta.

„Achiziția directă în cauză, înseamnă că forțele de apărare finlandeze nu vor lansa licitații pentru achiziționarea de arme până în 2053, și le pot cumpăra de la Sako”, scrie Heckler & Koch în plângerea sa, referindu-se și la trei opțiuni de prelungire cu șapte ani a acordului între armată și compania Sako.

Atât Finlanda, cât și Suedia trebuie să reînnoiască armamentul standard al armatelor lor, Finlanda puștile de asalt RK 62 și RK 95 fabricate în principal de Sako, iar Suedia AK 4 și AK 5, prima fiind o versiune suedeză a unei puști produse de Heckler & Koch.

Finlanda nu a dezvăluit câte arme intenționează să achiziționeze în temeiul acordului, dar, în total, are sute de mii de arme în depozite pentru armata sa de 280.000 de militari care ar fi mobilizați în timp de război.

Cele două națiuni nordice au decis să se alăture alianței militare NATO anul trecut, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, și și-au intensificat, de asemenea, cooperarea în apărarea reciprocă sub formă de achiziții comune de echipamente, pentru a crește interoperabilitatea.

Forțele de apărare finlandeze au declarat că achiziția a urmat excepțiile finlandeze și ale UE de la regulile de concurență, în baza intereselor de securitate națională.

„Achiziția a fost efectuată ca achiziție directă, astfel încât reparațiile, întreținerea și know-how-ul de producție sunt disponibile în orice condiții, într-un anumit timp de răspuns”, se arată într-o declarație trimisă prin e-mail la Reuters, adăugând că Sako este singurul producător de arme din Finlanda, cu capacitate de producție suficientă.

Contactată de Reuters, Heckler & Koch GmbH a refuzat să comenteze procedura lansată în justiție și nu a dezvăluit dacă a depus o plângere similară în Suedia.

Tribunalul Suedez al Comerțului și Tribunalul Administrativ din Stockholm au transmis că încă nu au înregistrat plângeri din partea companiei germane.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri