Viața în paradisul surferilor. Rețeta unui succes economic revendicat de socialiști

Data actualizării: Data publicării:
surferi

Portugalia are unele dintre cele mai mari valuri pentru surfing din lume. Iar economia ţării e în prezent şi ea pe val, cu cea mai mare creştere din aproape două decenii. Şi acest lucru se întâmplă după ce guvernul socialist al ţării a respins multe dintre politicile de austeritate care au provocat atâtea greutăţi în numeroase alte ţări europene şi mai cu seamă în Grecia. Înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc mai târziu în acest an, „Focus Europa” a vizitat Nazaré, capitala surfingului din Portugalia, ca să vadă dacă ţara se poate menţine „pe val”. 

Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

Vă plac valurile gigantice ? S-ar putea să vedeţi câteva de-a lungul coastei oraşului portughez Nazaré.

ocean
Nazare, localitate de pe coasta Portugaliei, este considerată capitala surferilor, datorită valurilor uriașe care se produc aici

Nazaré - la 90 de minute cu maşina nord de Lisabona - e un paradis al surferilor pe toată durata anului.

Şi, în parcul orăşelului, localnicii sărbătoresc.

oameni distractie aer liber
Localnici din Nazare sărbătoresc în parcul orașului

Socialiștii se laudă că au scos Portugalia din criză

Moralul, în Portugalia, e ridicat. Walter Chicharro, primarul din Nazaré, spune că de când partidul socialist, din care face şi el parte, a preluat controlul în Portugalia, multe aspecte s-au îmbunătăţit. El spune că, în ciuda crizei economice, oamenii n-au trecut prin greutăţile cu care s-au confruntat alte naţiuni europene.

primar nazare
Walter Chicharro, primarul din Nazaré, Portugalia, se laudă că socialiștii au scos țara din criză

Walter Chicharro, primarul din Nazaré: „Situaţia e total diferită de cea din Grecia, de exemplu. Guvernul nostru a dovedit că există o alternativă la măsurile de austeritate dictate de Fondul Monetar Internaţional şi la privatizări”.

Economia portugheză se reface şi tot mai mulţi oameni găsesc de lucru. Aşa cum a găsit şi Carla Costa, specialistă în ingineria produselor alimentare, care, timp de doi ani, s-a gândit să părăsească ţara - dar n-a făcut-o, pentru că n-a vrut să-şi dezrădăcineze fiicele.

Carla Costa, specialist în ingineria alimentară: „M-am gândit foarte mult la asta. Am vărsat şi lacrimi. Nu ai cum să ştii decât ulterior dacă ai luat decizia corectă. Pentru că situaţia economică se poate schimba oricând. Deocamdată, însă, nu regret că am rămas”

După multe căutări, Carla are acum o slujbă bună: un post de inginer de producţie într-o fabrică de fructe deshidratate. Iar şeful ei are planuri mari: vrea să exporte în toată Europa merele şi perele deshidratate specifice regiunii. Deocamdată, afacerile merg bine. Mâna de lucru portugheză e ieftină.

Antreprenorii vor mai multe facilități

Însă firmele mici şi mijlocii vor ca guvernul să facă mai mult, cum ar fi să reducă birocraţia pentru a promova spiritul de antreprenoriat.

Tiago Almeida, director general la o fabrică de produse alimentare: „Guvernul ştie că ar trebui să facă mai multe pentru a ajuta sectorul industrial şi agricol. Oamenii îşi dau seama, treptat, că nu te poţi baza doar pe turism şi pe sectorul imobiliar”.

teren golf
La Nazare apare o nouă afacere promițătoare: terenuri de golf

La sud de Nazaré se află câteva terenuri de golf de lux.  Terenul din imaginea de mai sus a fost proiectat de un jucător faimos de golf. Proprietarii clubului de golf au construit, pentru început, un hotel, şi acum construiesc 128 de vile mici - cu speranţa că vor atrage investitori francezi, germani şi scandinavi.

José Fortunato, operator de teren de golf: „Prietenii noştri europeni sunt principalii noştri clienţi. Şi abia au început să descopere Portugalia. Aşadar, eu cred că e o piaţă promiţătoare, pentru mulţi ani de-acum încolo”

În timp ce turismul şi sectorul imobiliar sunt principalii piloni al economiei portugheze, unii întreabă dacă cetăţenii obişnuiţi vor beneficia de pe urma acestui lucru.

nazare
Plaja din Nazare, Portugalia

Oamenii se plâng că salarii sunt mici și condițiile de muncă grele

Sindicaliştii spun că localnicii angajaţi în aceste sectoare se plâng de salarii mici şi de condiţii de muncă necorespunzătoare.

Gerne Martins, îngrijitor de teren de golf: „Eu câştig ceva mai mult de 600 de euro, plus bani pentru mâncare. Nu e mult, dacă te gândeşti câţi bani cheltuiesc aici turiştii. Consider, deci, că şefii noştri ar putea să ne plătească mai bine”.

António Baião, sindicatul lucrătorilor din hotelurile şi restaurantele din centrul Portugaliei: „Când priveşti situaţia, vezi şi o zonă de umbră. Suntem foarte nemulţumiţi de legislaţia muncii şi de situaţia lucrătorilor. Considerăm că guvernul ar trebui să facă mai multe pentru a le îmbunătăţi”.

Walter Chicharro, primarul din Nazaré, ştie foarte bine acest lucru. Ştie că acesta e motivul pentru care există sentimente amestecate referitoare la guvernul socialist, care e la putere de mai mult de trei ani. Portugalia, spre deosebire de cea mai mare parte a Europei, nu s-a deplasat către dreapta.

Walter Chicharro, primar Nazaré: „Guvernul nostru socialist a impresionat nespus alţi socialişti europeni. A dovedit că e posibil şi un alt fel de politică”.

Înainte de alegerile din octombrie, socialiştii trebuie să fie ca un surfer bun: să se menţină pe val cât mai mult cu putinţă.

surfer
Surfer la Nazare. Și guvernul socialist al Portugaliei vrea să se mențină pe val, după alegerile legislative din octombrie

 

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 18:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...