Viktor Orban, un nou derapaj împotriva UE: „Chiar dacă Bruxelles-ul fluieră, noi dansăm cum vrem noi, iar dacă nu vrem, nu dansăm”

Data actualizării: Data publicării:
v orban la pupitru cu microfon, in spate o statuie de sfant
Viktor Orban a atacat din nou Vestul, spunând că Ungaria nu urmează directivele de la Bruxelles dacă nu vrea. Foto: Facebook

Premierul maghiar Viktor Orban s-a lansat luni, cu ocazia comemorării revoluției maghiare din 1956, într-un nou atac la adresa Bruxelles-ului și a executivului comunitar. El spune că nu există diferențe decât de metodă între Rusia și Occident, Moscova impunându-se „tovărășește” cu ajutorul tancurilor, în vreme ce Vestul se impune cu ajutorul dolarilor, și că Ungaria nu urmează directivele europene dacă nu îi convin.

Viktor Orban a declarat luni, la Veszprem, la festivitatea de comemorare a revoluției maghiare din 1956, că Bruxelles-ul nu este la fel ca Moscova: Moscova a fost o tragedie, Bruxelles este o parodie contemporană nereuşită.

„Trebuia să dansăm cum ne fluiera Moscova. Chiar dacă Bruxelles fluieră, noi dansăm aşa cum vrem noi, iar dacă nu vrem, nu dansăm”, a afirmat Viktor Orban în discursul său, potrivit Hirado.hu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a mai arătat că „impunerea tovărăşească” rămâne totuşi neschimbată, doar că acum se numeşte procedură de condiţionalitate. Acum „nu tancuri sosesc dinspre Est”, ci „dolari care se rostogolesc dinspre Vest în aceleaşi locuri şi către aceleaşi persoane”.

Şeful executivului de la Budapesta a subliniat că marea diferenţă este că Uniunea Sovietică era un caz pierdut, în vreme ce Uniunea Europeană nu este încă.

„Moscova era iremediabil pierdută, dar Bruxelles şi Uniunea Europeană încă mai pot fi reparate”, a afirmat Orban, amintind de viitoarele alegeri europarlamentare.

„Avem o percepţie diferită asupra libertăţii”

Premierul de la Budapesta a mai subliniat că poporul ungar se comportă ca un cavaler, chiar şi în detrimentul raţiunii, „motiv pentru care ni se întâmplă din nou, şi din nou, ca cei pe care i-am salvat sau pe care îi apărăm să ajungă să ne atace”.

„Şi acum am fost primii care am protejat Europa de migraţie şi primii care au propus pacea în loc de război, ceea ce ar fi putut salva sute de mii de vieţi”, a precizat Orban.

El a mai adăugat că Ungaria este şi acum prima şi singura ţară care doreşte să împiedice popoarele Europei să „mărşăluiască de bună voie, cântând, într-un nou război şi mai mare”.

Orban a mai subliniat că revoluţia din 1956 a învins în cele din urmă, iar maghiarii au intrat din nou în comunitatea naţiunilor europene, dar - a continuat politicianul - Europa în care s-a întors Ungaria nu mai este locul din care a fost exclusă.

„Ne-am dorit libertatea, suntem liberi, şi Europa s-a unit în zodia libertăţii, dar acum trebuie să recunoaştem că avem o percepţie diferită asupra libertăţii şi avem o viziune diferită în privinţa lumii libere”, a subliniat premierul.

„Schimbă-ţi sexul, schimbă-ţi identitatea”

Pentru occidentali, libertatea înseamnă un fel de evadare, a adăugat Orban.

„Scapă de tine însuţi, scapă de ceea ce te-ai născut sau măcar schimbă ceea ce te-ai născut să fii. Dezbracă-te de trecutul tău ca de o boală din copilărie, schimbă-ţi sexul, schimbă-ţi naţiunea, sau cel puţin lasă-le în urma ta. Schimbă-ţi identitatea, schimbă-ţi toate părţile componente şi pune-le laolaltă după ultima modă şi atunci vei fi liber”, a mai afirmat politicianul de la Budapesta.

Viktor Orban a subliniat că, în Ungaria, oamenii au tânjit să fie ceea ce sunt. Ideea de a nu fi bărbat, de a nu fi ungur şi de a nu fi creştin este ca şi cum ne-am fi smuls inima, a explicat prim-ministrul de la Budapesa, şi a subliniat că pentru unguri libertatea nu este o evadare, ci dimpotrivă, este o regăsire a casei, un angajament.

„Fii cine eşti!”, a spus premierul ungar.

El i-a îndemnat pe maghiari să-și asume că s-au născut unguri, că s-au născut creştini, că s-au născut femei sau bărbați, că sunt patrioți.

„Noi nu am vrut şi nu suntem dispuşi să renunţăm la aceste lucruri, nici în 1956, nici în 1990, nici în 023, şi nici de dragul Moscovei sau al Bruxelles-ului”, a afirmat prim-ministrul, care a mai adăugat că pentru maghiari libertatea este un instinct de viaţă.

Revoluția maghiară de la 1956 

Viktor Orban a amintit că, la revoluția ungară din 1956 împotriva ocupației sovietice, au murit aproximativ 3.000 de persoane şi 20.000 au fost rănite în luptele de stradă, în urma focurilor de armă, iar în urma represaliilor comuniste au fost condamnate la moarte şi executate peste 200 de persoane, 13.000 au ajuns la închisoare şi 200.000 au fugit din ţară.

El a declarat că 1956 a fost ultima şansă, pentru o lungă perioadă de timp, pentru ca Ungaria europeană să se rupă de lumea socialismului bolşevic, care a negat cultura europeană, civilizaţia creştină şi dreptul naţiunilor de a exista.

„Revoluţia ungară, lupta pentru libertate din anul 1956, nu a fost un strigăt nearticulat, nu a fost furia celor oprimaţi, nu a fost gâfâitul celor care căutau răzbunare şi nu a fost nici o izbucnire nestăpânită a dorinţei de libertate”, a explicat prim-ministrul.

Cu tot eroismul său şi curajul de a sfida moartea, revoluţia ungară a fost o mişcare lucidă, cumpănită şi responsabilă, o străfulgerare a geniului maghiar, a mai declarat Viktor Orban.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri