William Hague: Ne vom asigura că sistemul de ajutoare sociale nu va deveni un magnet pentru imigranți

Data publicării:
william hague min britanic de externe afp 1

El a subliniat însă că cetățenii români și bulgari vor fi tratați la fel ca cetățenii celorlalte state din UE, iar principiul liberei circulații va fi deplin respectat. 

Ministrul William Hague a fost întrebat într-un interviu pentru publicația Prospect care este răspunsul său la articolele alarmiste legate de o „invazie” a românilor și bulgarilor de la 1 ianuarie 2014. 

„Cred că este nevoie de calm. Libera circulație este un principiu fundamental al UE”, a spus Hague.

„Trebuie să fim însă clari, așa cum a spus și premierul, să ne asigurăm pe cât putem că sistemul de ajutoare sociale nu devine un magnet. Nu este ceva îndreptat împotriva oamenilor din Bulgaria și România - este ceva la modul general. Nu vom accepta turismul pentru ajutoare sociale”, a subliniat el.

„Însă vom trata cetățenii români și bulgari la fel ca pe cetățenii din celelalte state UE, ținând cont și de faptul că britanicii au numeroase beneficii din libera circulație. Circa 1,5 milioane de britanici lucrează în alte state din UE”, a explicat Hague. 

În martie, Marea Britanie anunţa măsuri stricte împotriva celor care imigrează pentru a încasa ajutoare de la statul britanic. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la anul, când expiră restricţiile pe piaţa muncii din regat pentru români şi bulgari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri