Zelenski: Succesul Ucrainei în bătălia pentru Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie

Data publicării:
zelenski face declaratii
Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul transmis marţi seară, că Ucraina va adăuga, cu ajutorul partenerilor, şi mai multă securitate la Marea Neagră, iar Rusia va pierde orice oportunitate de a domina această zonă şi de a-şi răspândi influenţa şi forţa distructivă în alte ţări.

„Succesul Ucrainei în bătălia de la Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie, deşi nu se discută prea des acum”, a spus Zelenski.

El susţine că „datorită curajului ucrainean”, flota rusă a fost împinsă înspre partea de est a Mării Negre, iar „Rusia nu poate folosi Marea Neagă pentru a-şi răspândi agresiunea în alte părţi ale lumii, aşa cum a făcut cu Siria. „Atunci, Rusia a investit într-o catastrofă umanitară în Siria, folosind Marea Neagră ca bază, iar mai târziu Crimeea noastră ca o trambulină pentru armata rusă. Acum, situaţia s-a schimbat. S-a schimbat în mod fundamental. Iar când vom adăuga şi mai multă securitate la Marea Neagră, Rusia va pierde orice oportunitate de a domina această zonă şi de a-şi răspândi influenţa şi forţa distructivă în alte ţări”, a spus Zelenski.

„Cu cât mai multă protecţie au litoralul şi marea noastră, cu atât mai multă protecţie are lumea”, a afirmat liderul ucrainean, care a ţinut să marcheze astfel Ziua Internaţională a Mării Negre.

Cu această ocazie, Kievul a avut o reuniune cu partenerii de la Marea Neagră cu care a discutat în special despre coridoarele ucrainene de export pe Marea Neagră şi despre protecţia porturilor şi oraşelor din sud împotriva atacurilor ruseşti. „Toate acestea sunt importante nu doar pentru ţara noastră, nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci mult mai larg. Iar în timpul războiului de amploare, am dovedit-o - am dovedit că atunci când Ucraina, împreună cu partenerii săi, redă securitatea la Marea Neagră, lumea primeşte ca beneficii mai multă securitate pentru alte regiuni. Începând cu securitatea alimentară şi terminând cu securitatea socială, deoarece stabilitatea politică a multor ţări din regiunile dificile din Africa şi Asia depinde de stabilitatea pieţei alimentare”, a arătat Zelenski.

El a spus că Ucraina îşi creşte producţia proprie de drone, inclusiv navale, de obuze şi alte echipamente militare, în timp ce partenerii pregătesc noi pachete de apărare.

Zelenski a anunţat că a avut o convorbire cu premierul Bulgariei, Ivan Denkov, căruia i-a mulţumit pentru parteneriatul „foarte fructuos” în Marea Neagră - în domeniul comerţului şi al securităţii. „Este important ca acordurile la care am ajuns în timpul vizitei mele în Bulgaria să fie puse în aplicare pe deplin. Am discutat, de asemenea, despre capacităţile noastre suplimentare de securitate”, a menţionat Volodimir Zelenski.

„Le mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina! Glorie fiecăruia dintre soldaţii noştri! Glorie tuturor celor care nu se retrag, care nu se epuizează, care cred în Ucraina la fel de mult ca la 24 februarie şi care luptă pentru Ucraina la fel de mult ca la 24 februarie, cărora le pasă de Ucraina. În fiecare zi trebuie să adăugăm putere ţării noastre - de asta avem nevoie” - şi-a încheiat discursul nocturn Volodimir Zelenski, în condiţiile în care presa internaţională a scris că liderul ucrainean ar fi furios şi se simte trădat de aliaţii occidentali, care „l-au lăsat fără mijloacele de a câştiga războiul, doar cu mijloacele de a-i supravieţui”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri