„Umbla cu cuțitul în mână prin casă”. Scandalul politic din Ungaria a degenerat în acuzații de hărțuire și violență domestică

Data publicării:
Peter Magyar cu fumigenă în mână
Peter Magyar, la mitingul anti-Orban din centrul Budapestei, pe 15 martie, de ziua maghiarilor. Foto: Profimedia Images

Scandalul politic de corupție care a cuprins Ungaria de mai multe luni a degenerat în acuzații de violență domestică și hărțuire. Protagoniștii sunt fosta ministră a justiției, Judit Varga, și fostul soț al acesteia, Peter Magyar, un fost aliat al lui Orban care a devenit cel mai mare rival politic al său, după scandalul de la sfârșitul anului trecut. Varga l-a acuzat pe Magyar că a agresat-o fizic, că i-a furat lucrurile, că „umbla cu cuțitul prin casă” și că a amenințat-o, relatează hirado.hu.

Judit Varga a afirmat că, dacă tot a ajuns în această situaţie foarte inconfortabilă, poate că, spunându-şi povestea, ar putea „da multora speranţă”.

Fosta ministră ungară a justiţiei a vorbit într-un interviu online despre un moment în care „Peter a ieşit din cameră, s-a dus în bucătărie, a scos un cuţit şi a început să se plimbe prin casă cu cuţitul în mână”. La acest episod ar fi fost martoră și mama politicienei. 

Varga a declarat că înregistrarea audio, făcută publică, marţi, de Peter Magyar, nu a fost făcută de fostul ei soţ în scopuri politice sau pentru a o proteja, pentru că acesta o şantaja în mod constant cu înregistrarea. Ea spune că Magyar o şantaja că dacă îndrăzneşte să divorţeze de el o va denunţa, iar dacă va face publice momente din căsnicia lor va avea probleme.

Judit Varga a mai spus că situaţia este „teribil de umilitoare” pentru ea, deoarece se consideră o persoană serioasă, juristă, este mândră că a reprezentat Ungaria în dezbaterile de la Bruxelles, a încercat întotdeauna să se ţină departe de tabloide şi nu a vrut să prezinte oamenilor viaţa sa privată, „iadul său personal”.

Varga spune că l-a cunoscut pe Peter Magyar ca pe un bărbat fermecător, cu o înfăţişare atrăgătoare, inteligent şi spiritual, care a impresionat-o foarte mult.

Aceasta a adăugat că acum consideră că „insolenţele lui”, care atunci păreau copilăroase, au fost „glume foarte dure, comentarii răutăcioase şi răuvoitoare”, pentru că şi-a dat seama că l-a văzut pe fostul ei soţ „doar jubilând, nu râzând cu bunătate şi bucurie”. Judit Varga a adăugat că acasă, Magyar „făcea un singur lucru: mă critica mereu şi găsea defecte la orice”.

„Între timp, prietenii lui sau părinţii lui i-au găsit slujbele potrivite şi, mai târziu, când ne-am întors de la Bruxelles şi am devenit secretar de stat, iar mai târziu ministru, el în general primea slujba pentru că eu eram în această poziţie şi profita de asta”, a continuat Judit Varga.

Când divorţul era deja la orizont, Judit Varga spune că soţul ei a încercat să adune dovezi că a fost un tată bun, obţinând, astfel, custodia comună. Fosta ministră a declarat că, în această perioadă, Peter Magyar poate fi caracterizat prin „acţiuni manipulatoare, calculate, premeditate, cu sânge rece”.

Judit Varga a afirmat că a dezvăluit recent detalii despre relaţia lor pentru că Magyar a minţit, s-a prefăcut în faţa lumii că a fost un soţ bun, că este un bărbat care oferă sprijin, motiv pentru care a simţit că este datoare ungurilor cu povestea sa.

În interviul de aproximativ două ore, Judit Varga a mai spus că Magyar şi în prezent induce în eroare oamenii cu o „manipulare josnică, incredibilă” şi că a ieşit în public doar pentru a se răzbuna pe ea, pentru a-şi pune în practică ameninţările.

Peter Magyar a devenit cel mai aprig adversar politic al lui Viktor Orban

Magyar e un fost aparatcik al Fidesz și fost aliat al lui Orban, avocat, cunoscut public în Ungaria cel mai mult pe vremea când era soțul lui Varga.

Cei doi au trei copii împreună, iar pe vremea când încă erau în grațiile lui Orban li se făcea reclamă ca „o familie model” pe paginile revistelor și ziarelor, în condițiile în care premierul ungar avea nevoie de personaje pentru ideologia sa reacționară.

Magyar s-a aflat pe poziții în consilii de stat și a avut diferite roluri în administrație, inclusiv în precedenta președinție ungară a Consiliului UE.

De la ultimul scandal major din Ungaria, cel în urma căruia Varga și fosta președintă Katalin Novak au demisionat, Magyar a apărut ca principală voce disidentă și a anunțat planuri de formare a unui nou partid politic.

Pe 15 martie, de ziua maghiarilor, Magyar a organizat un miting anti-guvernamental în centrul Budapestei, la care au participat mii de oameni. Acolo, el a acuzat Fidesz că cheltuiește milioane de euro anual pe propagandă.

În ciuda apariției sale rapide ca forță politică anti-Orban, opoziția maghiar nu a reușit până acum să obțină vreo victorie serioasă în fața premierului ungar, acesta reușind să se consolideze de-a lungul anilor și să transforme Ungaria într-un regim hibrid, de autocrație semi-concurențială.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri