Live Text Putin spune că „neonaziștii" care ar fi atacat civili în Briansk sunt „teroriști”. Un grup de voluntari ruși revendică atacul

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin Teacher and Mentor Year
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images
Din articol
SUA anunță vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina Forțele rusești continuă ofensiva în orașul Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să respingă atacurile Rusia va prelungi restricţiile impuse mişcărilor de capital Un grup de voluntari ruşi revendică atacul de la Briansk Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Discuția lor a durat 10 minute Ucraina anunţă că schimbă strategia pentru recuperarea Crimeei Podoliak: Informațiile despre un atac al „sabotorilor” ucraineni sunt o provocare Peskov: Putin își anulează vizita la Stavropol pentru că „teroriști” ucraineni au intrat în regiunea Briansk din Rusia ISW: Rusia ar putea să promoveze tot mai mult operațiuni sub steag fals China acuză Statele Unite că „alimentează flăcările războiului” în Ucraina Presa rusă: Un grup ucrainean de recunoaștere a intrat pe teritoriul Rusiei. Au fost auzite explozii și sunt civili printre victime Rusia susţine că a suspendat tratatul nuclear START pentru că SUA îl foloseau pentru a ajuta Ucraina să o atace Blinken cere Rusiei să reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene. Moscova pune condiții Italia cere implicarea Indiei pentru o "pace justă" în Ucraina Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi i-ar putea ancheta pe cei care încalcă sancțiunile împotriva Rusiei Trei morți după bombardamentul din Zaporojie Vremea se încălzește în Ucraina iar solul se dezgheață. Ministerul britanic al apărării: Noroiul va încetini mișcările rușilor Rusia dezvoltă un nou tip de strategie nucleară pentru a se apăra de un atac al SUA, susține presa oficială Planul Rusiei pentru terorizarea ucrainenilor. Dovezi că centrele de tortură din Herson nu au apărut întâmplător (The Guardian) Două persoane decedate după un atac asupra unui bloc de apartamente din Zaporojie Parlamentar ucrainean: Bahmut nu poate fi apărat „cu orice preț” Blinken și Lavrov în aceeași cameră la G20 CNN: O flotă misterioasă de 600 de nave ajută Rusia să transporte petrol în toată lumea

Doi ucraineni au fost uciși într-un bombardament rusesc din cursul nopții care a lovit un bloc de locuințe din Zaporojie, spune primarul orașului, care a adăugat că clădirea a fost „aproape complet distrusă”. Un parlamentar ucrainean spune că apărarea orașului distrus Bahmut nu ar trebui continuată „cu orice preț”, dar că luptele forțelor Kievului ar trebui să facă armata Rusiei să-și consume cât mai mult din muniție și resurse până când are loc o retragere organizată și nu o simplă fugă. În acest timp, miniștrii de externe ai celor mai mari 20 de economii din lume (G20) se reunesc joi. Șefii diplomațiilor din SUA și Rusia, Antony Blinken și Serghei Lavrov, au discutat timp de 10 minute la summit, pentru prima dată de la începutul invaziei. Presa de stat a Rusiei a transmis informații potrivit cărora un atac al unor presupuși „sabotori ucraineni" a avut loc în regiunea rusă Briansk aproape de granița cu Ucraina iar aceștia ar fi ucis civili. Vladimir Putin i-a numit pe presupușii atacatori „neozaniști" „teroriști", totul petrecându-se în contextul în care au existat avertismente în ultima perioadă din partea Occidentului că Moscova își intensifică mesajele privind operațiuni sub steag fals pentru a-și justifica războiul. Kievul dezminte aceste informații și spune că reprezintă „o provocare deliberată".

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SUA anunță vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

ACTUALIZARE 23:45 Statele Unite vor anunța vineri un nou pachet de ajutor militar pentru susținerea Ucrainei, transmite Casa Albă, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, nu a oferit cifre legate de noul pachet de ajutor, dar a spus joi că mai multe detalii vor fi făcute publice în scurt timp. Se anticipează că subiectul privind ajutorul pentru Ucraina va fi dezbătut de președintele Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, atunci când cei doi lideri se vor întâlni vineri la Casa Albă.

John Kirby la pupitrul casei albe
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Foto: Profimedia Images

În același timp, SUA poartă discuţii cu aliaţii apropiaţi pentru a se asigura că aceştia vor sprijini sancţiunile pe care americanii vor să le aplice regimului de la Beijing în cazul în care China va acorda sprijin militar Rusiei pentru campania din Ucraina, scrie Reuters.

Kirby a fost întrebat dacă eventualele sancțiuni împotriva Chinei vor fi un subiect pentru Biden și Scholz, iar el a răspuns: „Cu siguranță m-aș aștepta ca, în contextul discuțiilor despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, să apară problema sprijinului unei terțe părți pentru Rusia”.

Citește continuarea AICI

Forțele rusești continuă ofensiva în orașul Bahmut, în timp ce Ucraina încearcă să respingă atacurile

ACTUALIZARE 22:10 Forțele rusești continuă să își intensifice ofensiva în orașul Bahmut, în timp ce forțele ucrainene încearcă să respingă atacurile, a transmis joi seara Statul Major al armatei ucrainene, relatează CNN.

„Ei atacă orașul Bakhmut”, a declarat Statul Major General, reluând o actualizare anterioară care sugera prezența rusă în interiorul orașului și nu doar la periferie. Anterior, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirma, de asemenea, că forțele rusești „au avansat în interiorul Bahmut și au continuat atacurile terestre în jurul orașului”.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra orașelor Chasiv Yar din regiunea Donețk, situat la doar cinci kilometri vest de Bahmut, și Zaporojie, a precizat Statul Major General. „Amenințarea unor noi atacuri cu rachete rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei”, a precizat armata ucraineană.

Au avut loc tentative de ofensivă rusească eșuate în direcțiile Kupiansk și Lîman, a adăugat acesta. În direcțiile Zaporojie și Herson, forțele rusești continuă „să încerce să creeze condiții pentru o ofensivă” și au tras focuri de artilerie asupra a peste 40 de zone de așezări, a precizat acesta.

Ucraina a răspuns, de asemenea, cu 13 lovituri în ultima zi în zone în care Rusia are personal și echipamente militare, a precizat Statul Major General, adăugând că unitățile de rachete și artilerie au lovit un depozit de muniții rusesc.

Rusia va prelungi restricţiile impuse mişcărilor de capital

ACTUALIZARE 22:00 Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că va prelungi restricţiile care afectează retragerile de valută şi transferurile de fonduri peste hotare, avertizând în paralel că unele sectoare economice continuă să resimtă consecinţele sancţiunilor interioarele, în pofida rezistenţei lor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Mediul economic din Rusia s-a schimbat dramatic după ce în luna februarie a anului trecut a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe măsură ce sancţiunile occidentale au oprit accesul marilor bănci ruseşti la reţeaua globală de plăţi SWIFT, au redus accesul Rusiei la tehnologie şi i-au limitat exporturile de petrol.

Banca Centrală a Rusiei şi Guvernul de la Moscova au răspuns cu restricţii privind mişcările de capital, inclusiv o interdicţie privind trimiterea de valută peste hotare, în ideea de a consolida rubla şi a stabiliza sectorul bancar rusesc.

Cu prilejul unui forum bancar organizat joi în apropiere de Moscova, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus că deşi multe din aceste restricţii au fost ridicate sau relaxate, actualele condiţii economice impun ca mai multe restricţii impuse mişcărilor de capital să rămână în vigoare. „Se apropie termenele limită pentru restricţii precum cele care limitează retragerile de numerar din conturile bancare, transferurile de bani peste hotare şi restricţiile cu privire la retragerile non-rezidenţilor din ţările "neprietenoase". Toate acestea vor fi prelungite”, a spus Elvira Nabiullina.

Economia Rusiei s-a dovedit surprinzător de rezistentă la sancţiunile occidentale, dar analiştii prognozează în continuare un declin de 1,9% al PIB-ului în 2023, după o contracţie estimată la 2,1% în 2022. Nabiullina a avertizat joi că există „riscuri sistemice” la adresa sectorului bancar pe măsură ce băncile se grăbesc să recupereze prăbuşirea profiturilor din 2022, însă chiar şi aşa a minimalizat efectele celor mai recente sancţiuni occidentale.

Săptămâna trecută, SUA şi Marea Britanie au adăugat mai multe bănci ruseşti pe lista entităţilor sancţionate, în timp ce Uniunea Europeană a scos şi ea mai multe bănci ruseşti din sistemul SWIFT, precum banca online Tinkoff şi banca privată Alfa Bank.

Nabiullina a replicat spunând că aceste decizii nu au creat un şoc pentru sistemul financiar rusesc. „Comparativ cu băncile care au fost afectate anterior de sancţiuni, sunt bănci relativ mici care au avut timp pentru a se pregăti în termeni de reducere a activelor care pot fi blocate”, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.

Un grup de voluntari ruşi revendică atacul de la Briansk

ACTUALIZARE 18:49 Un grup numit Corpul voluntarilor ruşi (RDK), care se descrie ca o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs joi în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.

Corpul voluntarilor ruşi a intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse în 2 martie pentru a le arăta compatrioţilor lor că există speranţă, că poporul rus liber cu arma în mână poate lupta împotriva regimului” preşedintelui Vladimir Putin, a scris grupul pe Telegram, conform publicaţiei Ukrainska Pravda şi agenţiei de presă Unian.

Gruparea susţine că nu trage în civili şi persoane neînarmate, după ce forţele de ordine ruse au raportat joi lupte cu un grup de sabotori ucraineni la Briansk.

Acum este timpul ca cetăţenii obişnuiţi ai Rusiei să înţeleagă că nu sunt sclavi”, transmite grupul în mesajul de pe Telegram, îndemnându-i pe ruşi să se ridice la luptă împotriva regimului lui Putin.

ACTUALIZARE 15:39 Presupusul atac al unor sabotori ucraineni în zona de graniță din regiunea rusească Briansk este un atac terorist, potrivit unei declarații a lui Vladimir Putin de joi, din timpul unei conversații cu participanți la programul educațional pilot „Școala Mentorului”, transmite agenția de presă rusă TASS.

Liderul de la Kremlin a atras atenția că soldați și ofițeri ruși ai Forțelor Armate își îndeplinesc curajos datoria, protejând Rusia. „Ei protejează împotriva neo-naziștilor și teroriștilor care au torturat și ucis timp de 8 ani populația din Donbas, care au ucis-o pe Daria Dughina în Moscova, care astăzi comit un alt act terorist, o altă crimă, penetrând zona graniței și deschizând focul asupra civililor”, a spus Putin.

El a subliniat că așa-zișii sabotori au văzut că atacă o mașină cu civili. „Am văzut că civili și copii stăteau acolo, într-o Niva obișnuită, au deschis focul asupra lor”, a spus Putin.

Acesta a mai spus că „exact astfel de oameni își impun să ne priveze de memoria istorică, să ne priveze de istoria noastră”.

Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Discuția lor a durat 10 minute

ACTUALIZARE 14:58 Secretarul de stat Antony Blinken și omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov au avut joi prima conversație față în față de când Moscova a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu un an, transmite Wall Street Journal.

blinken lavrov
Secretarul de stat Antony Blinken (fundal centru-stânga) și ministrul rus de externe Serghei Lavrov (prim-plan centru) în timpul summitului G20 de la New Delhi (India). Foto: Profimedia Images

Scurta întâlnire de joi dintre Blinken și Lavrov pe marginea reuniunii ministeriale G20 din capitala Indiei nu a fost planificată, spun oficiali americani, și a durat aproximativ 10 minute.

Blinken a îndemnat Rusia să reintre în noul tratat al armelor nucleare START din care Rusia s-a retras formal joi, spun oficiali americani. El de asemenea a presat Rusia să elibereze fostul pușcaș marin american Paul Whelan din detenția rusească și a subliniat sprijinul continuu oferit de aliații SUA Ucrainei.

Ucraina anunţă că schimbă strategia pentru recuperarea Crimeei

ACTUALIZARE 14:19 Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksii Danilov, a anunţat joi că ţara sa va schimba strategia pentru a-şi recupera peninsula Crimeea, anexată ilegal de către ruşi în 2014.

''Strategia pentru eliberarea Crimeei: a sosit momentul pentru o nouă formulă'', a anunţat Danilov într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter.

''Secvenţa pentru eliberarea (politico-diplomatică, militară, economică etc.) presupune o schimbare a priorităţilor'', a adăugat militarul ucrainean, care nu a dat detalii cu privire la natura acestor schimbări de strategie, scrie Agerpres, care citează EFE.

Podoliak: Informațiile despre un atac al „sabotorilor” ucraineni sunt o provocare

ACTUALIZARE 14:15 Informațiile despre un atac efectuat de sabotori ucraineni în regiunea rusească Briansk sunt o „provocare deliberată”, a spus Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a scris joi după-amiază pe Twitter că Federația Rusă „vrea să-și sperie populația pentru a justifica un atac asupra unei alte țări”.

„Povestea despre grupul de sabotaj ucrainean în Federația Rusă este o provocare deliberată clasică. Federația Rusă vrea să-și sperie populația pentru a justifica un atac asupra unei alte țări și de asemenea sărăcia tot mai mare după anul de război. Mișcarea partizană din Federația Rusă devine tot mai puternică și mai agresivă. Temeți-vă de partizanii voștri...”, arată mesajul lui Podoliak.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Peskov: Putin își anulează vizita la Stavropol pentru că „teroriști” ucraineni au intrat în regiunea Briansk din Rusia

ACTUALIZARE 13:31 Agenția de presă rusă de stat RIA Novosti a scris pe canalul său de Telegram că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus în informarea sa zilnică pentru presă că Vladimir Putin și-a anulat o călătorie plănuită către Stavropol „datorită situației din regiunea Briansk”, transmite The Guardian.

Putin trebuia să ia parte la ceremonia care marchează „Anul Profesorului” în Rusia. Potrivit lui Peskov, Putin va participa acum online la ceremonie, conform Meduza.

În declarația sa de presă, Peskov a spus că incidentul a fost un atac al „teroriștilor”.

Informațiile nu au fost verificate în mod independent.

Kremlinul a anunţat că sunt luate măsuri pentru a-i distruge pe „teroriştii ucraineni”, informează Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin primeşte rapoarte reactualizate de la agenţiile de securitate şi de la ministrul rus al apărării Serghei Şoigu cu privire la situaţia.

Peskov a negat informaţiile conform cărora Vladimir Putin plănuieşte să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate joi, dar a spus că Putin intenţionează să organizeze o reuniune a Consiliului vineri, cum face de obicei.

ISW: Rusia ar putea să promoveze tot mai mult operațiuni sub steag fals

Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat miercuri că Moscova își intensifică promovarea de informații pentru operațiuni sub steag fals care să distragă atenția de la lipsa succesului pe câmpul de luptă din Ucraina, transmite Sky News.

Organizația americană a spus că o escaladare a relatărilor înșelătoare distribuite de Rusia este de asemenea cel mai probabil o încercare de a încetini furnizarea de tancuri occidentale Ucrainei.

Națiunile vestice au promis sprijin cu arme Kievului pe măsură ce administrația lui Volodimir Zelenski plănuiește o contraofensivă împotriva tot mai multor atacuri rusești.

Anterior în această săptămână, Rusia a acuzat SUA că plănuiesc o provocare în Ucraina folosind un atac chimic.

ISW a spus că o creștere a incidentelor sub steag fals din partea Moscovei și a „amenințărilor nucleare obosite” ale lui Vladimir Putin sugerează că oficialii ruși încearcă să distragă atenția de la lipsa victoriilor pe câmpul de luptă și să încetinească furnizarea de arme care intră în Ucraina din națiunile occidentale.

Institutul a avertizat că ministerul rus al apărării și oficiali de rang înalt din Moscova probabil vor escalada promovarea operațiunilor sub steag fals pe măsură ce se pregătește contraofensiva ucraineană.

China acuză Statele Unite că „alimentează flăcările războiului” în Ucraina

ACTUALIZARE 13:00 China a acuzat joi SUA că „alimentează flăcările războiului” prin intermediul „trimiterii de arme letale în Ucraina”, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat că Beijingul „nu poate prezenta propuneri de pace câtă vreme aţâţă focul aprins de Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a exprimat în conferinţa de presă zilnică a ministerului „opoziţia fermă” a Chinei faţă de declaraţiile lui Antony Blinken, despre care a apreciat că „diseminează dezinformări”.

„China a păstrat mereu o atitudine obiectivă şi justă şi este decisă să promoveze negocieri de pace şi o soluţie politică la criză. China se află mereu de partea păcii şi a dialogului”, a declarat Mao, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Presa rusă: Un grup ucrainean de recunoaștere a intrat pe teritoriul Rusiei. Au fost auzite explozii și sunt civili printre victime

ACTUALIZARE 12:49 Un grup ucrainean de recunoaștere a intrat în regiunea Briansk trecând granița nordică cu Rusia, într-un aparent atac surpriză, potrivit relatărilor din presa rusă.

Agenția de presă rusă de stat TASS susține că forțele de ordine raportează o confruntare cu sabotori ucraineni și că sunt morți și răniți printre locuitorii din zonă, conform Sky News.

Publicațiile de presă rusești relatează că un grup ucrainean de aproximativ 50 de oameni a capturat locuitori din satul Sușanîi, fiind auzite explozii și focuri de armă.

Rusia susţine că a suspendat tratatul nuclear START pentru că SUA îl foloseau pentru a ajuta Ucraina să o atace

ACTUALIZARE 12:33 Rusia a fost forţată să-şi suspende participarea la noul tratat START pentru că Washingtonul folosea acest pact pentru a ajuta Ucraina să atace obiective strategice ruse, a declarat joi ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, potrivit Reuters.

Într-o intervenţie în cadrul Conferinţei ONU privind Dezarmarea, organizată la Geneva, Riabkov a spus că Statele Unite şi aliaţii lor occidentali vor să vadă Rusia înfrântă din punct de vedere strategic în Ucraina.

"Situaţia s-a degradat tot mai mult după tentativele SUA de a evalua securitatea obiectivelor strategice ruse conturate în cadrul noului tratat START prin a ajuta regimul de la Kiev să efectueze atacuri militare împotriva lor. În aceste circumstanţe, am fost nevoiţi să anunţăm suspendarea tratatului", a afirmat demnitarul rus.

Blinken cere Rusiei să reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene. Moscova pune condiții

ACTUALIZARE 12:08 Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi, în cadrul reuniunii G20 din India, ca Rusia să reînnoiască acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră luna aceasta. Rusia se arată însă nemulțumită de condițiile actuale ale acordului.

„Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor (ucrainene), pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat la New Delhi secretarul de stat american, în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, potrivit unui comunicat citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că „îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră, care facilitează exportul de produse agricole ale Ucrainei din porturile sale sudice, informează RIA Novosti, preluată de Reuters.

Italia cere implicarea Indiei pentru o "pace justă" în Ucraina

ACTUALIZARE 11:41 Premierul italian Giorgia Meloni şi-a exprimat joi speranţa că India, în calitate de preşedinte al G20, poate facilita calea către o "pace justă" în Ucraina, informează Agerpres.

Meloni-Narendra
Giorgia Meloni, premierul Italiei, s-a întâlnit cu premierul Indiei, Narendra Modi, la New Delhi. Foto: Profimedia Images

"Avem speranţa că India, în calitatea sa de preşedinte al G20, poate juca un rol în facilitarea drumului către încetarea ostilităţilor şi o pace justă" în Ucraina, a declarat şefa executivului italian într-o conferinţă de presă comună cu premierul indian Narendra Modi, organizată la New Delhi.

Narendra Modi a spus că este conştient de poziţia Italiei de a acorda sprijin complet pentru Ucraina şi a adăugat că şi India vrea să contribuie la un proiect de pace.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi i-ar putea ancheta pe cei care încalcă sancțiunile împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 11:39 Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru AFP că vrea să ancheteze oamenii care subminează sancțiunile împotriva Rusiei, transmite The Guardian.

profimedia-0759575254
Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi. Foto: Profimedia Images

Parchetul European este abilitat să ancheteze orice ilegalitate care costă fonduri europene, aceasta deseori însemnând urmărirea bandelor de crimă organizată și a operațiunilor tranfrontaliere sofisticate de fraudare a TVA.

UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice asupra Moscovei drept pedeapsă pentru invazia din Ucraina iar procurorul anticorupție în vârstă de 49 de ani vrea să ancheteze organizațiile de crimă organizată care ocolesc măsurile pentru a alimenta mașinăria de război a Rusiei.

Trei morți după bombardamentul din Zaporojie

ACTUALIZARE 10:34 Suspilne, televiziunea națională ucraineană, a comunicat un bilanț de 3 oameni uciși după lovitura asupra blocului de locuințe din Zaporojie. Aceasta a transmis pe Telegram:

„Trei oameni au fost uciși ca rezultat al atacului rusesc cu rachetă din timpul nopții asupra clădirii de cinci etaje din Zaporojie, a raportat poliția națională. Șase oameni au fost răniți și spitalizați, salvatorii continuă să lucreze la fața locului”, conform The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vremea se încălzește în Ucraina iar solul se dezgheață. Ministerul britanic al apărării: Noroiul va încetini mișcările rușilor

Ministerul britanic al Apărării a transmis joi că prognoza meteorologică indică un dezgheț al pământului, în contextul în care temperaturile de la sol sunt majoritar pozitive pe timpul zilei. Instituția prezice că se vor înregistra temperaturi mai mari ca media perioadei pentru această primăvară. Deși informația reprezintă un avantaj pentru cei care vor să se încălzească mai ușor, va fi o provocare și pentru forțele armate ucrainene, din cauza noroiului.

Mișcările rușilor de-a lungul țării vor fi îngreunate de noroi, „fiind un avantaj pentru forțele de apărare”, a spus ministerul.

Acesta a mai adăugat că „este aproape sigur că până spre sfârșitul lunii martie, mișcările trupelor pe pământ vor fi mult îngreunate după ultimul dezgheț, în special cele ale vehiculelor blindate grele pe terenul din sectorul Bahmut”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia dezvoltă un nou tip de strategie nucleară pentru a se apăra de un atac al SUA, susține presa oficială

ACTUALIZARE 10:04 Un ziar al Ministerului rus al Apărării, „Voenaia Mîsl” (Gândul militar), susţine că Moscova dezvoltă un nou tip de strategie militară privind folosirea de arme nucleare, pentru a se proteja de o posibilă agresiune a SUA, informează joi agenţia de ştiri RIA.

Articolul din ziarul ministerului rus reprezintă ultima dintr-o serie de afirmaţii războinice ale politicienilor şi comentatorilor ruşi după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut, sugerând că, dacă va fi necesar, Moscova ar fi pregătită să-şi desfăşoare vastul arsenal nuclear.

Agenția de presă RIA relatează că articolul ajunge la concluzia că Washingtonul este îngrijorat că ar putea pierde poziţia sa dominantă în lume şi de aceea ar fi pregătit planuri de a lovi Rusia şi de a o neutraliza.

Planul Rusiei pentru terorizarea ucrainenilor. Dovezi că centrele de tortură din Herson nu au apărut întâmplător (The Guardian)

ACTUALIZARE 10:03 Dovezile adunate de autorităţile din Herson arată că centrele de tortură ruseşti nu au fost înfiinţate întâmplător, ci au fost planificate şi finanţate direct de Rusia, a stabilit o echipă de avocaţi ucraineni şi internaţionali, scrie The Guardian.

Herson s-a aflat sub controlul trupelor ruse timp de opt luni, din 2 martie 2022 până în 11 noiembrie, când forţele ucrainene au intrat în oraş.

Avocaţii au declarat joi că au cercetat 20 de camere de tortură din Herson şi au stabilit că acestea fac parte dintr-un "plan calculat pentru terorizarea, subjugarea şi eliminarea rezistenţei ucrainene şi distrugerea identităţii ucrainene".

Două persoane decedate după un atac asupra unui bloc de apartamente din Zaporojie

Rusia a atacat un bloc de apartamente de cinci etaje din Zaporojie în cursul nopții, ucigând doi oameni, a spus primarul orașului, Anatoli Kurtev. Salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Clădirea a fost „aproape complet distrusă”, a spus Kurtev, potrivit The Guardian.

Administrația Militară Regională din Zaporojie a transmis că Rusia pare că ar fi folosit o rachetă S-300.

Parlamentar ucrainean: Bahmut nu poate fi apărat „cu orice preț”

Forțele ucrainene erau joi dimineață pe poziții în orașul Bahmut care este distrus și sub atacul constant al trupelor rusești ce caută să obțină prima victorie importantă pentru mai bine de jumătate de an.

Rusia spune că ocuparea Bahmut ar deschide calea pentru controlul deplin al restului regiunii industriale strategice Donbas, ce stă la granița cu Rusia. Donbas este unul dintre obiectivele principale ale invaziei care a început pe 24 februarie 2022.

Ucraina spune că Bahmut are o valoare strategică limitată însă chiar și așa s-a opus cu înverșunare. Nu toată lumea însă este convinsă că apărarea Bahmut mai poate continua până la nesfârșit.

„Cred că mai devreme sau mai târziu probabil va trebui să părăsim Bahmut. Nu are sens să-l menținem cu orice preț”, a spus miercuri parlamentarul ucrainean Serhiy Rahmanin la postul de radio NV.

„Însă pentru moment, Bahmut va fi apărat cu câteva obiective – în primul rând, pentru a induce cât mai multe pierderi posibile rușilor și să-i facem să-și folosească muniția și resursele”, a spus acesta.

Nicio linie de apărare nu ar trebui lăsată să se prăbușească, a spus Rahmanin.

„Există două moduri de a aborda aceasta – o retragere organizată sau pur și simplu fuga. Și nu putem permite fuga sub nicio formă”, a spus el.

Blinken și Lavrov în aceeași cameră la G20

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov vor fi în aceeași încăpere la G20 pentru prima dată din luna iulie încoace, însă cei doi probabil nu vor vorbi, relatează AFP, citată de The Guardian.

Delegații occidentali se tem că China ia în considerare furnizarea de arme aliaților ruși și vor folosi summitul miniștrilor de externe să descurajeze Beijingul de la a interveni în conflict.

Legăturile de securitate de lungă durată ale Indiei cu Rusia au pus gazda reuniunii de joi într-o poziție diplomatică stânjenitoare, după ce a refuzat să condamne invazia în ultimul an.

Însă șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că este încrezător că India va folosi reuniunea pentru „a face Rusia să înțeleagă că acest război trebuie să se încheie”.

„În mod sigur succesul reuniunii de azi va fi măsurat în respectarea a ceea ce vom putea face în privința asta”, le-a spus el reporterilor miercuri.

CNN: O flotă misterioasă de 600 de nave ajută Rusia să transporte petrol în toată lumea

Petrolul rusesc încă reușește să ajungă la clienți din toată lumea, însă chiar și cei care monitorizează deplasările navelor prin oceane nu reușesc să-și dea seama exact cine îl transportă.

petrolier
Sursa foto: Profimedia Images

Pe măsură ce sancțiunile vestice la adresa Rusiei s-au intensificat, după invazia în Ucraina, tot mai multe nave s-au alăturat flotei misterioase de petroliere pregătite să înlesnească exporturile rusești de petrol.

Surse din industrie citate de CNN estimează că dimensiunea flotei "fantomă" este de aproximativ 600 de nave, adică aproape 10% din petrolierele mari existente la nivel mondial. Iar numărul lor continuă să crească.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...