Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în estul Rusiei, la scurt timp după erupția vulcanului Şiveluci

Data publicării:
vulcan rusia
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc în estul Rusiei, la scurt timp după erupția vulcanului Şiveluci. Foto: Captură video Twitter

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a avut loc marți, în largul peninsulei Kamceatka, din estul Rusia, la aproximativ 24 de ore după ce vulcanul Şiveluci a început să erupă, relatează Reuters. Oamenii de știință ruși susțin că seismul este o replică a unui cutremur din 3 aprilie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, activitatea lui înregistrând un crescendo pentru ca şase ore mai târziu să expulzeze un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe, scrie Agerpres.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

„Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere”, a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an... iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin”, a precizat Chebrov.

Unul dintre cei mai mari şi mai activi vulcani din Kamceatka, Şiveluci, a înregistrat aproximativ 60 de erupţii importante în ultimii 10.000 de ani, cea mai recentă erupţie majoră fiind în 2007.

Vulcanul are două secţiuni principale, dintre care cea mai mică, numită „Tânărul Şiveluci”, a fost extrem de activă în ultimele luni, după cum au raportat oamenii de ştiinţă. Vârful lui, de 2.800 de metri altitudine, se înalţă din „Bătrânul Şiveluci”, de 3.283 de metri altitudine.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri