Un mercenar Wagner a recunoscut că a aruncat grenade în tranșeele unde erau ucrainenii răniți: "Nu regret nimic. M-aș întoarce"

Data actualizării: Data publicării:
mercenari wagner
Luptători Wagner. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Un fost mercenar Wagner a recunoscut că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni și a povestit în detaliu cum arunca grenade în tranșeele unde erau ținuți soldații ucraineni răniți.

Alexey Savichev, în vârstă de 49 de ani, fost condamnat rus recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a declarat pentru The Guardian într-un interviu telefonic că a participat la execuțiile unor prizonieri de război ucraineni în cele șase luni cât a luptat în estul Ucrainei.

"Ni s-a spus să nu luăm niciun prizonier și să-i împușcăm pe loc", a spus el.

El a povestit că în toamna trecută, în timpul luptelor din apropierea orașului Soledar, a participat la uciderea a 20 de soldați ucraineni pe care i-au înconjurat. "I-am acoperit cu gloanțele noastre. Este război și nu regret nimic din ce am făcut acolo. Dacă aș putea, m-aș întoarce", a povestit el.

Savichev a spus că altă dată, împreună cu alți luptători Wagner, a ucis "câteva zeci" de prizonieri ucraineni răniți, "aruncând grenade" în șanțul unde erau ținuți lângă orașul Bahmut în ianuarie. "Și noi i-am torturat pe soldați, nu existau reguli", a spus el.

Savichev a descris cum au "primit ordinul de a executa orice bărbat care avea 15 ani sau mai mult" şi cum au primit ordin să "măture" o casă. "Nu contează dacă există un civil acolo sau nu. Casa trebuie să fie măturată. Nu-mi păsa cine se afla înăuntru. Fie că era o colibă sau o casă, ideea era să mă asigur că nu mai există nicio persoană în viaţă înăuntru. Şi mă puteţi condamna pentru asta. Eu nu voi obiecta. Este dreptul dumneavoastră. Dar şi eu am vrut să trăiesc", a spus el.

De asemenea, Savichev a descris cum au fost ucişi luptătorii Wagner care nu au urmat ordinele.

Alexey Savichev și Azamat Uldarov au făcut prima oară aceste dezvăluiri în interviuri video cu Gulagu.net, fondatorul unei organizaţii pentru drepturile omului care vizează corupţia şi tortura în Rusia.

Ei au fost graţiaţi prin decrete prezidenţiale ruseşti anul trecut, potrivit Gulagu.net. CNN nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile sau identităţile lor din videoclipuri, dar a obţinut documente ruseşti care arată că au fost eliberaţi în urma graţierii prezidenţiale în septembrie şi august 2022.

La rândul lui, Uldarova a detaliat cum a împuşcat şi ucis o fetiţă de 5 sau 6 ani. El a numit-o: "O decizie a conducerii. Nu aveam voie să las pe nimeni în viaţă, pentru că ordinul meu era să omor tot ce îmi stătea în cale". Potrivit Gulagu.net, mărturiile au fost date fondatorului Vladimir Osechkin în decurs de o săptămână. Acesta a precizat că Uldarov şi Savichev se aflau în Rusia când au vorbit. 

Întrebat despre oamenii şi conţinutul videoclipului, Prigojin a spus că nu a avut încă "capacitatea tehnică de a viziona întregul videoclip".  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...