VIDEO. „Un Pompei egiptean”, descoperit în apropiere de Luxor

Data actualizării: Data publicării:
Sit arheologic Egipt
„Un Pompei egiptean'', descoperit în apropiere de Luxor. Foto: Captură YouTube

Un vast oraş faraonic ce a rămas nedescoperit secole la rând a fost adus la lumină de arheologi în Egipt.  

Oraşul a fost construit cu mai mult de 3.400 de ani în urmă în perioada opulentei domnii a lui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai influenţi faraoni egipteni, a declarat arheologul egiptean care supraveghează săpăturile, Zahi Hawass.

Echipa a început să caute un templu mortuar lângă Luxor în luna septembrie, însă în câteva săptămâni a descoperit în toate direcţiile formaţiuni din cărămizi de lut, a spus Hawass, citat într-un comunicat.

Arheologii au dezgropat oraşul bine conservat, ai cărui pereţi erau aproape intacţi şi în ale cărui camere au fost găsite unelte din viaţa de zi cu zi, împreună cu inele, amulete în formă de scarabeu, vase de ceramică colorate şi cărămizi de lut purtând sigiliile cartuşului regal al lui Amenhotep.

''Străzile oraşului sunt flancate de case... zidurile unora dintre ele au o înălţime de până la trei metri", a spus Hawass, citat de Agerpres.

Situl în care sunt realizate săpăturile este situat pe malul vestic al Nilului, vizavi de Luxor, în apropiere de Coloşii lui Memnon, templul Medinet Habu şi Ramesseum, sau templul funerar al lui Ramses al II-lea, nu departe de Valea Regilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


''Aceasta este o descoperire foarte importantă'', a declarat pentru Reuters Peter Lacovara, director al organizaţiei Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund cu sediul în Statele Unite.

Starea sitului şi cantitatea de obiecte din viaţa de zi găsite aminteşte, după părerea sa, de un alt complex antic celebru. ''Este un fel de Pompei egiptean antic şi demonstrează necesitatea deosebit de importantă de a conserva această zonă ca parc arheologic'', a spus Lacovara, care a lucrat în zona sitului palatului Malkata (Malqata) timp de peste 20 de ani, însă nu a fost implicat în aceste excavaţii.

Situl conţine un număr semnificativ de cuptoare şi vetre pentru producerea sticlei şi a faianţei, precum şi rămăşiţe de la mii de statui, a declarat Betsy Bryan, specialistă în domnia lui Amenhotep al III-lea.

Potrivit lui Bryan, descoperirea acestor ''centre de producţie oferă detalii despre ceea ce erau în stare să facă egiptenii sub un mare şi bogat conducător precum Amenhotep al III-lea''.

''Aceasta va oferi cunoştinţe pentru mulţi ani de acum înainte'', a adăugat ea.

Oraşul se extinde spre vest, către satul muncitoresc antic Deir el-Medina, a spus Hawass. Conform izvoarelor istorice, aici se aflau trei dintre palatele lui Amenhotep al III-lea şi centrul administrativ şi industrial al imperiului, se precizează în comunicatul lui Hawass. 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...