Un tânăr de 17 ani a fost împușcat în spate de un polițist de pe bancheta unei mașini furate, în Statele Unite

Data publicării:
Mâna unui polițist care îndreaptă un pistol spre șoferul unei mașini în mișcare
Foto: Captură din imaginile de pe camera de corp a polițistului care a tras.

Departamentul de Justiție din guvernul Statelor Unite va investiga uciderea de către polițiști a unui tânăr din Washington DC, cel mai nou caz de brutalitate a poliției în SUA – băiatul de 17 ani a fost împușcat în spate de pe bancheta din spate a mașinii de către unul dintre polițiștii care intraseră în vehicul în timp ce acesta dormea, relatează BBC.

Dalaneo Martin, un tânăr de culoare de 17 ani, dormea într-o mașină parcată care fusese furată anterior. În imaginile de pe camerele de corp ale polițiștilor se vede cum aceștia încearcă să-l aresteze din somn pe tânăr.

Polițiștii deschis ușile mașinii pe rând și strigă la tânăr să nu se miște. Între timp, unul dintre polițiști intră în mașină pe bancheta din spate. Din ceea ce pare să fie panică, Martin pornește mașina în viteză. Polițistul de pe banchetă îi cere să se oprească, iar după ce acest lucru nu se întâmplă, polițistul deschide focul.

„Pierderea de vieți omenești este mereu tragică, dar este cu atât mai devastatoare când vine vorba de un  copil”, a transmis Departamentul de Justiție american într-un comunicat de presă, miercuri, după ce a anunțat demararea unei investigații.

Autoritățile spun că imaginile de pe camerele video sunt „extrem de tulburătoare” și transmis condoleanțe familiei și prietenilor adolescentului. Imaginile de pe camerele de corp circulă pe rețelele sociale și surprind momentul în care tânărul este împușcat în spate.

Polițistul care a deschis focul nu a fost numit, însă se cunoaște că el aparține US Park Police, agenția de forțe de ordine a National Park Service, care lucra, la acel moment, cu poliția din Washington.

Imaginile, care au apărut public pe parcursul zilei de marți, îi arată pe polițiști încercând, inițial, să găsească o strategie pentru a-l aresta pe suspect, care pare că doarme în mașina care avea motorul pornit.

Unul dintre polițiști poate fi auzit spunându-le celorlalți – „Vă rog să nu rămâneți prinși în vehicul”.

În timp ce este pe bancheta din spate, polițistul care a tras poate fi auzit:

„Oprește, lasă-mă să ies! Lasă-mă să ies! Oprește! Oprește sau trag!”, imediat după polițistul trage de mai multe ori în Martin. Mașina s-a lovit, apoi, de o casă din apropiere.

Șeful sindicatului US Park Police l-a apărat pe ofițerul care a tras:

„Există un motiv legal pentru care polițistul se afla în mașină. Folosirea forței a fost justificată, iar sindicatul susține toate acțiunile ofițerilor implicați”, a declarat Kenneth Spencer.

Mama adolescentului, de cealaltă parte, spune că vrea ca ofițerul care a tras să fie concediat și pus sub acuzare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri