Ungaria anunță că se va opune unui împrumut UE acordat Ucrainei pentru reconstrucția țării

Data actualizării: Data publicării:
Peter Szijjarto
Ministrul ungar a făcut declarațiile la reuniunea țărilor din cadrul Inițiativei Central-Europene, în Bulgaria. Foto: Profimedia Images

Ungaria nu vrea ca Uniunea Europeană să acorde un nou împrumut comun Ucrainei pentru reconstrucția acesteia după distrugerile provocate de invazia rusească, a declarat, luni, șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, conform hirado.hu.

„Suntem pregătiţi să continuăm să oferim sprijin financiar pe bază bilaterală, pe baza unui acord bilateral între Ucraina şi Ungaria. Dar, cu siguranţă, nu vom sprijini niciun fel de împrumut comun al UE în acest sens”, a declarat Szijjarto.

„De ce? Pentru că am făcut-o deja odată. Am sprijinit împrumutul comun în timpul pandemiei de coronavirus şi a fost mai mult decât suficient”, a adăugat el.

Ministrul ungar a făcut declarațiile la reuniunea țărilor din cadrul Inițiativei Central-Europene, în Bulgaria. El a adăugat că Ungaria, de mult mai mult timp şi în diverse moduri, şi-a ajutat vecinii ucraineni decât „cei care se prezintă acum ca fiind cei mai buni prieteni” ai acestei ţări.

Comisia Europeană propune asistenţă financiară de 1,5 miliarde de euro pe lună pentru a acoperi nevoile Ucrainei pentru anul viitor, urmând ca iniţiativa legislativă în acest sens să fie prezentată în cursul acestei săptămâni.

Ministrul ungar a reluat tezele guvernului pro-Putin al lui Viktor Orban, care susține că sancțiunile au produs „efectul opus” celui scontat și că „economia europeană a fost îngenuncheată în locul celei rusești”.

„Trebuie să înţelegem că, practic, aceste măsuri au eşuat. Economia europeană are de suferit şi este clar cine beneficiază de pe urma acestei situaţii”, a adăugat Szijjarto.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri