Ungaria șantajează Ucraina: Dacă OTP iese de pe lista neagră, Viktor Orban aprobă finanțarea UE pentru Zelenski

Data publicării:
Hungary's President Viktor Orban (R), Hungary's Foreign Minister Peter Szijjarto
Viktor Orban și ministrul de Externe Peter Szijjarto. Foto: Profimedia

Ungaria nu va aproba plata următoarei tranșe de 500 de milioane de euro din Instrumentul european pentru pace (IEP), destinată finanțării de noi transporturi de arme către Ucraina. Budapesta susține că se va opune finanțării, atâta vreme cât Ucraina nu va elimina compania OTP de pe lista neagră a sponsorilor războiului, transmite hirado.hu.

Potrivit ministrului de Externe maghiar, OTP nu a încălcat sub nicio formă dreptul internaţional.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată în marja Consiliului Afacerilor Externe al UE, Péter Szijjártó a declarat că statele membre au convenit să majoreze cu 3.5 miliarde de euro resursele din cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP), însă guvernul maghiar şi-a dat acordul pentru acest lucru, doar după ce a primit o garanţie legală cu privire la păstrarea «cadrului global» a fondului financiar.

Mai exact, blocul european va oferi ajutoare din acest fond augmentat și Balcanilor de Vest. dar și statelor africane, pentru a menține stabilitatea în aceste regiuni și a preveni valurile noi de migrație, care amenință securitatea europeană, a mai spus Szijjártó.

Acesta a mai spus că IEP s-a aflat pe punctul de a se epuiza, deoarece statele membre au cheltuit aproape 6 miliarde de euro din fonduri, pentru a finanța parțial transportul de armament către Ucraina, aspect care a deranjat guvernul de la Budapesta. Potrivit oficialului, Ungaria nu este de acord cu reorientarea atenției exclusiv către Ucraina, deoarece scopul inițial al Instrumentului a fost de a sprijini stabilitatea în numeroase părți ale lumii, astfel încât amenințările la adresa securității UE să fie atenuate.

«Presiunea a fost enormă», a mai subliniat el, vorbind despre insistența omologilor de a aproba jumătate de miliard de euro pentru Ucraina.

"Prin urmare, nu am fost de acord, în continuare, ca Uniunea Europeană să finanţeze noi transporturi de arme către Ucraina din suma mărită a IEP, deoarece am precizat deja anterior că suntem dispuşi să ridicăm blocada numai atunci când autorităţile ucrainene pun capăt situaţiei ridicole şi mincinoase în urma căreia OTP, cea mai mare bancă maghiară, a fost trecută pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului", a susținut ministrul ungar de Externe.

"Am spus-o clar şi astăzi, aici, la Luxemburg, în faţa Înaltului Reprezentant şi în faţa tuturor colegilor miniştri ai statelor membre, că ar trebui să facă şi ei nişte paşi în direcţia ucrainenilor. Dacă pentru ei este atât de importantă plata acestor 500 de milioane de euro suplimentari pentru livrările de arme, să facă măcar atât: să îi determine pe ucraineni să elimine OTP de pe această listă neagră", a întărit Péter Szijjártó.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri