Ungaria și Cehia au blocat sancțiuni ale UE pentru coloniștii israelieni violenți din Cisiordania

Data publicării:
profimedia-0844566844
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ungaria şi Cehia au blocat un demers al Uniunii Europene prin care se încerca impunerea de sancţiuni coloniştilor israelieni care atacă palestinieni în Cisiordania, au transmis, vineri, diplomaţi citaţi de Reuters.

Reprezentanţi de la Budapesta şi Praga, aliaţi fermi ai Israelului, au subliniat clar, joi, într-un comitet al UE, că, deocamdată, nu sunt pregătiţi să susţină o propunere în acest sens, au explicat patru diplomaţi sub rezerva anonimatului. Este posibilă găsirea unui compromis mai târziu, de exemplu după adoptarea de noi sancţiuni ale UE împotriva Hamas.

Deşi atenţia internaţională se concentrează asupra atacului din 7 octombrie şi a războiului lansat, ulterior, de Israel în Fâşia Gaza, oficiali europeni şi-au exprimat, de asemenea, puternica preocupare faţă de intensificarea violenţelor împotriva palestinienilor din Cisiordania.

SUA şi Marea Britanie au formulat preocupări similare şi au impus deja sancţiuni unor colonişti pe care îi consideră responsabili de violenţe, iar în decembrie şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a afirmat că va propune măsuri similare. Sancţiunile UE necesită, însă, unanimitatea membrilor blocului, or încă nu s-a ajuns la un acord, unele state susţinând ferm Israelul, iar altele înclinând mai curând către palestinieni.

Conform propunerilor aflate în discuţie, ar urma să fie sancţionate circa zece persoane sau organizaţii, au menţionat diplomaţii. Nu s-a precizat despre ce sancţiuni ar fi vorba, dar conform unor oficiali acestea ar include interzicerea deplasărilor în UE. UE a impus deja sancţiuni grupării Hamas după atacul din octombrie şi altele sunt în pregătire, mai spun diplomaţii.

Miercuri, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto a declarat, citat de agenţia MTI, că „evident nu este momentul” să fie sancţionaţi coloniştii israelieni, potrivit Ungariei, atenţia UE trebuind să se concentreze asupra acordării de sprijin Israelului pentru a înfrânge Hamas şi a-i elibera pe ostatici.

În ceea ce-l priveşte, ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky, a afirmat că ţara sa nu blochează „în mod substanţial” sancţionarea coloniştilor care incită la violenţă, dar nu vrea asocierea lor cu măsuri împotriva Hamas. „Un act de terorism nu este la acelaşi nivel cu acţiunile coloniştilor. Sunt lucruri care nu pot fi conectate”, a argumentat ministrul ceh.

La rândul său, Franţa, care susţine sancţionarea coloniştilor şi este de aşteptat să impună iminent interdicţii de intrare pentru două sau trei persoane, speră ca, odată adoptate aceste măsuri, partenerii europeni să fie mai dispuşi să meargă mai departe. „Odată ce noi adoptăm sancţiunile, vom vedea cum reacţionează alţii”, a spus o sursă diplomatică franceză.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri