Uniunea Europeană a alocat un miliard de euro pentru dezvoltarea apărării și a noilor tehnologii de securitate

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia

Comisia Europeană a adoptat, joi, cel de-al cincilea program anual de lucru din cadrul Fondului european de apărare (FEA). Astfel, a alocat peste un miliard de euro proiectelor de cercetare şi dezvoltare în domenii precum apărarea terestră, aeriană, navală și cibernetică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, preluat de Agerpres. Obiectivul este să îmbunătățească securitatea și capacitățile de apărare ale statelor membre UE.

Comisia Europeană deblochează fonduri suplimentare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru fiecare domeniu critic de apărare, cum ar fi combaterea terestră, aeriană, navală, spațială, reziliența energetică și tranziția ecologică, prin programul de lucru al FEA pentru 2025.

De ce e important

„Fondul european de apărare este vital pentru urmărirea suveranităţii tehnologice în domeniul apărării. Programul de lucru pentru 2025 consolidează capacitatea Europei de a acţiona independent", a declarat Henna Virkkunen, vicepreşedintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie.

Programul FED25 al UE lansează 9 apeluri pentru proiecte în domeniul apărării, care vor sprijini cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor esențiale. Aceste proiecte sunt împărțite în 31 de teme, inclusiv în domenii precum tehnologii digitale, biotehnologii și soluții ecologice. Proiectele care îndeplinesc cerințele vor primi o marcă STEP. De asemenea, două granturi vor sprijini cercetarea pentru contramăsuri medicale în domeniul apărării.

Împărțirea bugetului

Un buget de aproximativ 100 de milioane euro abordează provocările viitoare în domeniul combaterii la sol, al spaţiului, al combaterii aerului, al rezilienţei energetice şi al tranziţiei ecologice. În plus, peste 40 de milioane euro din fondurile UE sunt alocate eforturilor de cercetare şi dezvoltare în domenii critice.

Cererile de propuneri vor sprijini dezvoltarea unor tehnologii importante, cum ar fi: sisteme de triaj și evacuare automată a persoanelor rănite, platforme pentru distribuirea informațiilor, interacțiunea între oameni și inteligența artificială (IA), cipuri pentru aplicații de apărare, echipamente pentru soldați și tehnologii avansate în domeniul apărării.

Conform Bruxelles-ului, 4% din bugetul FED pentru 2025 este destinat unor cereri de propuneri axate pe tehnologii inovatoare care aduc schimbări majore. De asemenea, aproximativ 6% este alocat pentru două cereri de propuneri deschise, care vizează soluții noi și viitoare în domeniul apărării, încurajând IMM-urile să participe la cercetare și dezvoltare.

Se preconizează că cererile de propuneri vor fi deschise pentru depunere la jumătatea lunii februarie 2025, până pe 16 octombrie 2025.

Programul FEA 2025 sprijină inovarea în apărare prin EUDIS, care oferă granturi și suport pentru IMM-uri, start-upuri și organizații de cercetare. Scopul este să ajute aceste entități să depășească obstacolele și să aducă noi idei și tehnologii pe piața apărării UE.

Ucraina, eligibilă pentru prima oară

Programul de lucru include o provocare tehnologică în domeniul inteligenţei artificiale şi solicită promovarea sinergiilor dintre inovarea civilă şi cea în domeniul apărării, concentrându-se în acest an pe spaţiu, rezilienţa energetică, combaterea la sol şi cibernetică. 

În acest an, accentul se pune pe tehnologiile care sprijină capacităţile de luptă la sol şi de protecţie a forţelor. 

Pentru prima dată, entităţile ucrainene vor fi eligibile pentru a primi sprijin pentru accelerare în calitate de părţi terţe în cadrul acestui tip de cereri de propuneri. Cererile de propuneri netematice, deschise exclusiv IMM-urilor sau IMM-urilor împreună cu organizaţiile de cercetare, sunt, de asemenea, sprijinite în cadrul programului de lucru.

În 2025, pe lângă granturile pentru cercetare, FEA va finanța Hackatonul EUDIS, în perioada 9-11 mai, în 8 locații din UE, pentru crearea de soluții inovatoare pentru câmpul de luptă ucrainean. Fondul european de apărare, cu un buget de 7,3 miliarde de euro (2021-2027), sprijină cercetarea și dezvoltarea colaborativă în domeniul apărării, promovând cooperarea între IMM-uri și cercetători din UE și Norvegia. FEA susține proiecte inovative și interoperabile în apărare.

Editor : A.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Șefa CSM a scris la UE ca pensiile speciale să nu fie tăiate. O așteaptă o pensie de 30.000 lei
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu