Președinta Comisiei Europene critică războiul comercial declanșat de liderul american, abordarea față de alte țări și atacurile asupra universităților. Ursula von der Leyen l-a vizat în mod repetat pe Donald Trump într-un discurs care a evidențiat divergențele tot mai puternice între Uniunea Europeană și președintele SUA, scrie Politico.
Uniunea Europeană și întreaga lume vor avea de suferit din cauza „politicii imprevizibile a tarifelor a administrației SUA”, ale cărei taxe vamale sunt „cele mai mari din ultimul secol”, a declarat Ursula von der Leyen marți, la congresul Partidului Popular European desfășurat la Valencia, în Spania.
„Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente, medicamentele vor costa mai mult, transportul va fi mai scump, inflația va crește”, a spus ea.
Tarifele impuse de Trump – 10% pentru majoritatea țărilor, 145% pentru China și 25% pentru oțel, aluminiu și automobile – au tulburat piețele globale la începutul lunii, când le-a anunțat. Organizația Mondială a Comerțului estimează că schimburile comerciale globale ar putea scădea cu până la 1,5% dacă Trump reactivează tarifele „reciproce” majorate – stabilite pentru UE la 20% – pe care anterior le suspendase pentru 90 de zile.
Deși nu l-a numit direct pe președintele SUA, von der Leyen a criticat liderii autoritari din lume, într-un mesaj ce poate fi ușor interpretat ca o referire la stilul agresiv de diplomație al lui Trump sau, în același timp, la președintele rus Vladimir Putin. „Nu ne invadăm vecinii și nu îi pedepsim”, a declarat ea.
Trump a amenințat în repetate rânduri că va anexa Groenlanda și a refuzat să excludă folosirea forței militare. De asemenea, și-a exprimat dorința de a transforma Canada în al 51-lea stat american și a promis sancțiuni financiare dure dacă Ottawa îl sfidează și colaborează cu Uniunea Europeană pentru impunerea unor contra-tarife asupra SUA.
Critici la adresa restricțiilor impuse universităților americane
Von der Leyen a subliniat angajamentul Europei față de libertatea academică, insistând că „dezbaterile controversate din universitățile noastre sunt binevenite”, în contextul campaniei fără precedent a lui Trump împotriva unora dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din SUA.
Președintele american a introdus reglementări mai stricte și a amenințat cu înghețarea sau reducerea finanțării federale pentru instituțiile care nu se conformează cerințelor administrației sale, inclusiv combaterea ideologiei progresiste.
În replică, Europa a lansat o campanie susținută pentru a atrage talente americane, poziționându-se ca un refugiu pentru cercetătorii care fug de represiunile lui Trump.
„Considerăm libertatea științei și a cercetării drept un principiu fundamental... vrem ca oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să-și găsească un cămin în Europa”, a spus von der Leyen. „Și să transformăm din nou Europa în casa inovației.”
Von der Leyen a discutat pe scurt cu Trump la Vatican, sâmbăta trecută, în timpul funeraliilor Papei Francisc, cei doi convenind să aibă o întâlnire oficială la o dată ulterioară.
Editor : M.I.