VIDEO. Închisoarea din Kabul unde foștii deținuți, eliberați de talibani, au devenit gardieni

Data publicării:
deținuți eliberași dintr-o închisoare din Kabul
Printre deținuții eliberați au fost și talibani și membri ai organizației teroriste Stat Islamic. sursa: captură BBC

Unul dintre momentele cheie ale luptei pentru Kabul a fost cel în care talibanii au eliberat mii de deținuți din închisoarea principală a orașului. Acum, unii dintre cei eliberați din închisoarea Pul-e-Charkhi au devenit angajați ai acesteia, relatează BBC.

Printre deținuții eliberați au fost și talibani și membri ai organizației teroriste Stat Islamic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A fost o detenție dură. Locul e plin de gândaci și e murdar. Și-au lăsat aici toate posesiunile, sunt încă rufe puse pe sfoară, la uscat. Când s-au deschis porțile, au fugit pur și simplu”, relatează Jeremy Bowen, editor BBC pentru Orientul Mijlociu, care a vizitat închisoarea.

Au fugit și paznicii, iar talibanii au preluat controlul asupra Pul-e-Charkhi.

Acum, unii dintre cei deținuți aici au devenit la rândul lor gardieni. Unul dintre ei este Hafizullah, care a stat 10 ani după gratii.

Spune că a fost bătut și torturat în perioada în care a fost închis. S-a alăturat talibanilor după un atac asupra satului în care trăia.

Ne-au atacat și ne-au ucis copiii. Au venit la mine acasă, au luat Coranul și l-au rupt. Sufletul meu nu a putut accepta asta. Erau afgani și americani”, spune el.

Dar și talibanii au atăcat sălbatic atât civili, cât și militari.

Mai multe mișcări de gherilă au avut legături strânse după ce membrii lor au ajuns în închisoare, dându-le o nouă identitate și, posibil, o dorință mai mare de a învinge. Probabil s-a întâmplat la fel și în această închisoare”, relatează Jeremy Bowen.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri