Vietnamul şi Filipine îşi consolidează cooperarea în Marea Chinei de Sud pentru a contracara Beijingul

Data publicării:
marea chinei de sud
Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Foto Profimedia Images

Vietnamul şi Filipine au convenit marţi să-şi consolideze cooperarea în Marea Chinei de Sud, vast spaţiu maritim strategic pentru comerţ şi revendicat aproape în totalitate de Beijing, informează AFP. Filipine, Vietnam și alte țări revendică diverse insule, insulițe, recife și bancuri din această mare care le înconjoară. Mai mult, între China și Filipine au izbucnit recent tensiuni în urma unor confruntări între nave ale celor state.

Manila este în conflict deschis cu China în jurul insulei disputate Second Thomas, scena unor recente incidente.

Marţi, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a semnat două acorduri cu Vietnamul, convenind să înfiinţeze o linie directă de comunicare şi să lucreze asupra unui comitet comun al poliţiilor de frontieră pentru a discuta despre probleme comune.

Ce vizează protocolul de colaborare

"Protocolul de acord asupra cooperării maritime vizează întărirea înţelegerii, încrederii reciproce şi încrederii între cele două ţări", a subliniat biroul de presă al lui Marcos într-un comunicat.

China a organizat în timpul lunii ianuarie exerciţii militare în Marea Chinei de Sud. SUA şi Filipine au efectuat tot acolo propriile manevre comune.

Tensiunile dintre China şi Filipine în jurul recifelor disputate au dus inclusiv la o coliziune între nave ale celor două ţări şi la tiruri cu tunuri de apă de către nave chineze asupra unor nave filipineze.

În timpul vizitei de două zile a lui Ferdinand Marcos în Vietnam, cele două ţări au semnat de asemenea un acord comercial asupra orezului. Vietnamul, deja principal furnizor de orez în Filipine, va livra acestei ţări până la 2 milioane de tone de orez în decurs de cinci ani.

Marcos a avut de asemenea o discuţie cu Pham Nhat Vuong, directorul general al constructorului auto vietnamez VinFast, care prevede să lanseze în 2024 o reţea de concesiuni în Filipine.

Filipine speră să participe la construcţia de baterii electrice, bazându-se pe "rezervele lor abundente de cobalt, cupru şi nichel", a declarat Marcos.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri