Exclusiv Viktor Orban nu va pierde dreptul de vot în Consiliul European. Siegfried Mureșan: Este o ultimă opțiune, o „armă nucleară”

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban in timpul unei vizite in turcia
Siegfried Mureșan spune că „nu este nicio faptă de vitejie ceea ce face Viktor Orban”. FOTO: Profimedia Images

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat vineri seară, în emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru și Robert Kiss, la Digi24, că nu îi va fi retras dreptul de vot lui Viktor Orban în Consiliul European, explicând că „este o ultimă opțiune, o „armă nucleară” și, cu siguranță, nu ar putea fi pusă în practică pe termen scurt, din cauze tactice”. El a mai adăugat că „Ungaria este în inima Europei și ar avea foarte mult de pierdut dacă s-ar izola și mai mult de restul UE”.

Siegfried Mureșan spune că „nu este nicio faptă de vitejie ceea ce face Viktor Orban”

„Sub conducerea lui, Ungaria a ajuns statul membru al UE cu cea mai mare rată a inflației la produse agroalimentare. Oamenilor din Ungaria le e mai greu decât oamenilor din orice stat membru al UE să cumpere de mâncare în perioada actuală. Prin atacurile lui Viktor Orban la adresa statului de drept din Ungaria, UE a blocat Ungariei 30 de miliarde de euro fonduri europene”, a declarat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan a mai subliniat faptul că „nu este nicio faptă de vitejie ceea ce face Viktor Orban”.

„În timp ce noi primim fonduri europene din PNRR și din fondurile tradiționale, pentru Ungaria sunt blocate 30 de miliarde de euro, ca atare nu este nicio faptă de vitejie ceea ce face Viktor Orban și mai ales pentru orice om care ar fi tentat să dea încredere unor politicieni care spun că merg la Bruxelles și se luptă cu toată lumea. Oamenii trebuie să știe că această înscenare a unei lupte cu Bruxelles-ul nu duce niciunde. Prin atacurile lui Viktor Orban la adresa statului de drept, la adresa democrației, la adresa presei libere din Ungaria face mult rău oamenilor din Ungaria, întreprinderilor din Ungaria și este un perdant, de fapt, la nivel european”, a mai spus el.

Întrebat dacă există discuția ca Ungaria să piardă dreptul de vot în Consiliul European, Siegfried Mureșan a declarat că această discuție nu există pe termen scurt.

„Această discuție nu există pe termen scurt acum. Nu se pune problema ca înaintea următoarei ședințe, care va avea loc pe 1 februarie, să se retragă dreptul de vot al Ungariei. Din cauza atacurilor repetate la adresa statului de drept din Ungaria, Comisia Europeană a inițiat o procedură de monitorizare, de dialog cu guvernul din Ungaria. Una dintre consecințe a fost deja de doi ani de zile blocarea a 30 de miliarde de euro. Pierderea, ridicarea dreptului de vot este o ultimă opțiune, este o „armă nucleară” și, cu siguranță, nu ar putea fi pusă în practică pe termen scurt, din cauze tactice”, a mai explicat europarlamentarul.

„Ungaria este în inima Europei și ar avea foarte mult de pierdut dacă s-ar izola și mai mult de restul UE”

De asemenea, el a explicat că „Ungaria este în inima Europei și ar avea foarte mult de pierdut dacă s-ar izola și mai mult de restul UE”.

„Ungaria este unul dintre statele membre ale UE cel mai puternic integrat din punct de vedere economic pe piața internă europeană. Aproape tot tranzitul de mărfuri dinspre România spre vestul Europei trece prin Ungaria, deci Ungaria este în inima Europei și ar avea foarte mult de pierdut dacă s-ar izola și mai mult de restul UE, inclusiv economic. Viktor Orban nu vrea ca noi să-l batem cu 3-0 de fiecare dată. La Consiliul European din luna decembrie am înregistrat o victorie importantă, am decis în unanimitate începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Viktor Orban a vorbit împotrivă, dar când decizia s-a luat a fost util părăsind sala și lăsând restul liderilor europeni să ia decizia”, a mai spus Siegfried Mureșan.

El a mai adăugat că Viktor Orban este un „Cal troian” al lui Vladimir Putin, dar că și UE are suficiente instrumente pentru a-l convinge, iar în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, Mureșan a explicat că UE poate decide acest sprijin și fără premierul ungar.

„E un „Cal troian” al lui Putin și UE a înțeles acest lucru și de aceea este marginalizat, izolat și oamenii trebuie să știe că nu e nimic interesant, atrăgător la acel model. În plus, și UE are suficiente instrumente pentru a-l convinge pe Viktor Orban și, în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, pe care vrem să-l decidem la următoarea ședință de pe 1 februarie, UE poate decide acest sprijin și fără Viktor Orban și acest lucru i s-a transmis foarte clar”, a conchis Siegfried Mureșan, la Digi24.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri