„Vom obține Groenlanda. Da, 100%”, spune Trump, în timp ce Danemarca își consolidează apărarea în zona arctică

Data publicării:
donald trump
Donald Trump / Sursa foto: Profimedia Images

Președintele american Donald Trump și-a repetat intenția de a obține Groenlanda pentru SUA, într-un interviu acordat NBC News. „Vom obține Groenlanda. Da, 100%”, a spus Trump. Comentariile vin la o zi după ce vicepreședintele american JD Vance a făcut o vizită controversată în Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei.

În remarcile adresate militarilor la o bază militară americană de acolo, Vance a criticat administrarea daneză a insulei arctice și a sugerat că Groenlanda ar fi mai sigură sub conducerea SUA.

Ce spun danezii

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat că remarcile lui Vance nu au fost „corecte”.

Și ministrul danez de Externe a reproșat sâmbătă Administrației Trump tonul sau critic la adresa Danemarcei și Groenlandei, afirmând că țara sa investește deja mai mult în securitatea arctică și rămâne deschisă unei cooperări sporite cu SUA. Ministrul de Externe Lars Lokke Rasmussen a făcut aceste remarci într-un videoclip postat pe rețelele sociale după vizita vicepreședintelui american JD Vance pe insula strategică.

Vorbind pentru NBC News la 29 martie, Trump a declarat că o preluare militară a Groenlandei de către SUA nu a fost exclusă. Există o „bună posibilitate să o putem face fără forță militară”, a spus Trump, dar a adăugat:„Nu exclud nimic de pe masă”.

Când a fost întrebat ce mesaj ar trimite Rusiei anexarea Groenlandei, când aceasta ocupă ilegal teritorii ucrainene din 2014, Trump a spus că nu este o preocupare.

„Chiar nu mă gândesc la asta. Nu-mi pasă cu adevărat. Groenlanda este un subiect separat, foarte diferit. Este vorba de pacea internațională. Este vorba de securitate și putere internațională”, a spus el.

„Aveți nave care navighează în afara Groenlandei din Rusia, din China și din multe alte locuri. Și nu vom permite să se întâmple lucruri care vor afecta lumea sau Statele Unite”.

De asemenea, la 29 martie, Trump a anunțat că Statele Unite vor achiziționa nave spărgătoare de gheață din Finlanda, în urma unei vizite neoficiale cu președintele finlandez Alexander Stubb la reședința sa Mar-a-Lago din Florida.

Spărgătoarele de gheață sunt esențiale pentru planurile lui Trump de a extinde influența Statelor Unite în regiunea arctică.

Groenlanda găzduiește baze militare daneze și americane, precum și rezerve vaste de bogății minerale. Danemarca, stat membru NATO și aliat tradițional al SUA, s-a angajat să crească cheltuielile de apărare în regiunea arctică ca răspuns la amenințările Rusiei și la retorica îngrijorătoare a lui Trump.

Danemarca este pregătită să coopereze cu SUA, a spus Frederiksen, adăugând că cooperarea lor „trebuie să se bazeze pe regulile de joc internaționale necesare”.

Intențiile expansioniste ale lui Trump

În săptămânile premergătoare celei de-a doua învestiri prezidențiale, Trump a lansat public ideea unei preluări de către SUA a Groenlandei, Canadei și Canalului Panama. În comentariile făcute reporterilor la 7 ianuarie, el a refuzat să excludă posibilitatea de a folosi forța militară pentru a cuceri Groenlanda, despre care a spus că SUA are nevoie pentru „securitate economică”.

Ambițiile expansioniste ale lui Trump și disprețul față de suveranitatea statelor au implicații alarmante, în special pentru Ucraina, care luptă pentru a-și restabili integritatea teritorială în contextul invaziei continue a Rusiei.

La 27 martie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Trump a vorbit serios despre planurile sale de a obține Groenlanda pentru SUA și a susținut că planul are „rădăcini istorice”. Anterior, Kremlinul a declarat că monitorizează evoluțiile referitoare la Trump și Groenlanda din cauza propriilor „interese strategice” ale Rusiei în regiunea arctică.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Județul care a dispărut de pe harta României. Cu o istorie bogată și o populație însemnată, acum regiunea...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor: „O altă încercare disperată de a...
Film Now
Penn Badgley, afectat de moartea lui Michelle Trachtenberg, colega lui din Gossip Girl: „Avea un râs...
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi...
Newsweek
Ministrul Muncii, anunț despre creșterea pensiei și Mica recalculare: „Valorificăm toate veniturile”
Digi FM
Cum arată actrița Sophie Marceau la 58 de ani. În anii '90, franțuzoaica impresiona cu frumusețea ei naturală
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Dolph Lundgren, secretul căsniciei fericite cu soția sa, mai tânără cu 39 de ani decât el: „E ciudat, dar...
UTV
Mira s-a mutat cu Levi Elekes într-o casă luminoasă: „În sfârșit mă trezesc cu chef de viață”