Von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria: „Europa va avea gaz suficient pentru iarnă”

Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Grecia și Bulgaria au început sâmbătă exploatarea comercială a unei conducte de gaz care va contribui la scăderea dependenței Europei de sud-est de gazul rusesc și la sporirea securității energetice. Europa va avea gaz suficient pentru iarnă, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, potrivit Reuters.

„Această conductă schimbă situația, atât pentru Bulgaria, cât și pentru securitatea energetică a Europei. Și înseamnă libertate. Înseamnă libertatea de dependența de gazul rusesc”, a spus von der Leyen, în timpul ceremoniei de la Sofia la care a participat alături de liderii Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, României, Serbiei și Macedoniei de Nord.

„Interconectorul ar putea acoperi tot consumul de gaze al Bulgariei, iar asta este veste foarte bună în aceste vremuri foarte dificile. Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și sud-estul Europei”, a adăugat ea.

„Atât în Bulgaria, cât și în toată Europa, oamenii simt consecințele războiului declanșat de Rusia. Dar, mulțumită unor astfel de proiecte, Europa va avea gaz suficient pentru iarnă. Am muncit foarte mult în ultima lună pentru a ajunge aici. Primul pas a fost diversificarea față de gazul rusesc. Mulțumim prietenilor din Azerbaidjan, din Norvegia, Statele Unite, Algeria și alte țări, care ne-au ajutat în acest moment critic”, a mai spus ea.

La inaugurarea interconectorului a participat și premierul Nicolae Ciucă.

„Deşi evenimentul la care participăm reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului şi pentru toţi beneficiarii lui, trebuie să rămânem realişti şi să recunoaştem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia”, a spus el.

„Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a unit şi mai mult în eforturile noastre de a găsi soluţii pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât şi pentru viitor, respectând principiile sustenabilităţii şi protecţiei mediului. În plus, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză”, a adăugat premierul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri