„Vrem să ne privim în ochi”. Africa de Sud confirmă că summitul BRICS va fi cu prezență fizică, în ciuda mandatului pe numele lui Putin

Data publicării:
Cyril Ramaphosa
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa. Foto: Profimedia Images

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că summit-ul BRICS care se va desfășura luna viitoare va fi cu prezență fizică a liderilor, în ciuda faptului că pe numele dictatorului rus, unul dintre invitați, există un mandat de arestare internațional, relatează The Moscow Times.

„Summit-ul BRICS merge înainte și finalizăm ultimele discuții asupra formatului”, a declarat Ramaphosa în fața jurnaliștilor, la o conferință a Congresului Național African, partidul de guvernare al țării. Liderul sud-african a adăugat că întâlnirea liderilor se va face cu prezență fizică.

Totuși, Ramaphosa nu a precizat dacă Vladimir Putin va participa sau nu.

„Vom avea un summit BRICS fizic, cu toții suntem angajați să purtăm o discuție la care să ne putem privi în ochi”, a adăugat el.

„Nu ne-am mai întâlnit la un summit cu prezență fizică de aproape trei ani. Nu îl vom organiza virtual”, a subliniat liderul sud-african.

Ca semnatară a tratatului CPI, Africa de Sud este așteptată să-l aresteze pe Putin dacă acesta intră în țară, însă autoritățile sud-africane au tot încercat să nu discute prea mult de subiect și au sugerat că dictatorul rus nu va fi arestat.

Au existat inclusiv zvonuri că Africa de Sud ar vrea să mute summit-ul în China, tocmai pentru a nu fi pusă în poziția de a trebui să-l aresteze pe Putin. Una dintre țările apropiate de Kremlin, Africa de Sud a refuzat să condamne invazia lui Putin, susținând că dorește să se mențină „imparțială” și că „preferă dialogul”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri