Vucic acuză țările NATO că „extermină complet” sârbii din Kosovo și anunță o investiție uriașă în armament

Data publicării:
alexandar vucic
Aleksandar Vucic (foto) spune că 2024 va fi anul celei mai mari reînarmări de până acum. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat sâmbătă o investiţie de aproximativ un miliard de euro în armament, ca răspuns la presiunile la care spune că sunt supuşi sârbii din Kosovo, transmite EFE, care citează agenţia de presă sârbă Tanjug, preluată de Agerpres.

El a acuzat mai multe ţări din NATO, printre care SUA, Turcia, Germania şi Croaţia, că înarmează Kosovo cu scopul de a „extermina complet populaţia sârbă din Kosovo”.

„Scopul este distrugerea nu numai a tuturor urmelor Serbiei în Kosovo, ci şi a poporului sârb” care trăieşte acolo, a declarat Vucic după ce a vizitat agenţia militară de securitate (VBA) împreună cu ministrul apărării Milos Vucevic şi adjunctul şefului Statului Major General Zelimir Glisovic.

Contrar Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, NATO transformă „Forţele de Securitate din Kosovo” într-o armată reală, bine echipată şi înarmată, a avertizat preşedintele sârb.

Kosovo, o fostă provincie sârbă locuită de o mare majoritate de etnici albanezi, şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, pe care Belgradul încă nu o recunoaşte. Mica ţară balcanică, în care NATO garantează securitatea, găzduieşte o mică minoritate sârbă, concentrată în principal în partea de nord.

Vucic a declarat sâmbătă că, datorită investiţiilor militare făcute în ultimii ani, Serbia fără Kosovo este de zece ori mai puternică decât în urmă cu zece ani şi pe deplin capabilă să se apere împotriva oricărui potenţial agresor. Totuşi, 2024 va fi anul celei mai mari reînarmări de până acum, a anunţat preşedintele sârb.

În plus faţă de cele 360 de milioane de euro alocate deja pentru apărare în 2024, conducerea ţării şi guvernului au decis să investească două pachete suplimentare, cu alte 150 şi 400 de milioane de euro, pentru procurarea de armament. Şi alte 186 de milioane de euro vor fi investite în producţia locală de armament.

Preşedintele sârb declarase joi că Serbia va continua să acţioneze în mod responsabil, să contribuie la stabilitatea în Balcani şi să lucreze la menţinerea legăturilor cu SUA, în ciuda faptului că Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra rachete antitanc Javelin. Vucic a spus acest lucru într-o declaraţie oficială după ce l-a primit pe ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, care l-a informat despre decizia de a accepta cererea, relatează Tanjug.

Vucic a declarat că decizia a fost „foarte dezamăgitoare” pentru Belgrad, dar că Serbia va lucra împreună cu SUA pentru a menţine relaţiile dintre Serbia şi SUA.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...