Washington Post: Spionajul SUA a aflat din octombrie 2021 că Vladimir Putin va invada Ucraina. Cum a reacționat Volodimir Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden și Volodimir Zelenski în timpul unei întâlniri din septembrie 2021.
Joe Biden și Volodimir Zelenski în timpul unei întâlniri din septembrie 2021. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au încercat de mai multe ori să-i avertizeze pe oficialii ucraineni că Rusia le va invada țara, reiese dintr-o investigație de amploare realizată de „The Washington Post”, după discuții și interviuri cu oficiali americani și ucraineni. Materialul oferă informații noi din culise, care arată că au existat îndoieli de ambele părți - iar asta a fost, cel mai probabil, în avantajul Moscovei.

Americanii au obținut dovezi clare ale planului de atac datorită oamenilor infiltrați în cercurile de putere de la Moscova. Au aflat, astfel, că Vladimir Putin se pregătea să declanșeze o invazie a Ucrainei, lucru pe care i l-au comunicat lui Joe Biden în octombrie anul trecut. Oficialii de la Washington estimau atunci că obiectivul principal va fi capitala Kiev.

„Evaluarea noastră este că ei (rușii, n.red.) plănuiesc să desfășoare un atac strategic semnificativ asupra Ucrainei din mai multe direcții simultan”, a declarat șeful Statului Major american, generalul Mark Milley la o întâlnire la Casa Albă la care au participat președintele Joe Biden, vicepreședinta Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin, și șefii serviciilor naționale de informații și CIA, scrie „The Washingon Post”.

În fața unui asemenea scenariu, Joe Biden l-a trimis la Moscova pe directorul CIA, ca să-i transmită lui Vladimir Putin că Statele Unite știu de planurile sale. În replică, președintele rus i-a transmis lui William Burns că guvernul de la Kiev e ilegitim. Concluzia discuției? „Nivelul de îngrijorări a crescut, nu a scăzut”, i-a spus directorul CIA lui Joe Biden, potrivit jurnaliștilor de la „The Washington Post”.

Între timp, a apărut un sentiment de neîncredere între oficialii ucraineni și cei americani. Cei dintâi s-au plâns că nu primesc suficiente informații privind iminența unei invazii. Ministrul de externe Dmitri Kuleba fusese avertizat de un oficial de la Departamentul de Stat că țara lui va fi atacată. Dar Dmitro Kuleba s-a plâns că nu i s-au oferit detalii, lucru despre care a vorbit și Volodimir Zelenski.

De ce Zelenski nu a avertizat populația Ucrainei despre iminența unui atac

„Occidentul a avertizat prin fraze generale”, le-a spus el celor de la „The Washington Post”. În același timp, și-a apărat decizia de a nu-i avertiza pe ucraineni în privința unei invazii. Era convins că acest lucru ar fi provocat pierderi lunare de șapte miliarde de dolari și ar fi făcut ca țara să fie ușor de cucerit.

„Lăsați-i pe oameni să discute în viitor dacă am avut sau nu dreptate. Dar știu cu siguranță și intuitiv, am simțit că rușii voiau să ne pregătească pentru o predare ușoară a țării”, a mărturisit liderul de la Kiev.

Apoi, lucrurile s-au precipitat. În seara zilei de 23 februarie, americanii au primit informații credibile că trupele ruse s-au pus în mișcare. Joe Biden l-a sunat de urgență pe Volodimir Zelenski, iar acesta l-a implorat să ia legătura cu alți lideri mondiali, care să-i ceară lui Putin să oprească invazia. „Zelenski era alarmat”, le-a spus un consilier celor de la „The Washington Post”. Liderul de la Kiev i-a transmis lui Joe Biden că ucrainenii vor rezista cât de mult pot, dar au nevoie de ajutor. Ce a urmat, e deja istorie.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri