Zelenski a avertizat Moldova că Rusia vrea să preia controlul Aeroportului Chișinău. Recean: Suntem pregătiți pentru diferite scenarii

Data actualizării: Data publicării:
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a reacționat marți la declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunțat că autoritățile din Federația Rusă intenționează să preia controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a transporta militari și echipamente în stânga Nistrului. Șeful Executivului de la Chișinău susține că instituțiile statului sunt pregătite pentru astfel de scenarii.

„Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului. R. Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Dorin Recean, potrivit deschide.md.

De asemenea, premierul Republicii Moldova susține că demilitarizarea regiunii transnistrene înseamnă retragerea trupelor și a armamentului pe care Kremlinul a promis să-l scoată de la Cobasna.

„Asta înseamnă că Rusia trebuie să-și evacueze armele, munițiile și soldații care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. Trebuie să ne asigurăm că Rusia își îndeplinește aceste promisiuni. Asta înseamnă demilitarizarea: evacuarea acestor arme, muniții și soldați”, a mai adăugat Recean.

Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei este de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei, iar pentru asta Moscova și-ar dori să preia controlul Aeroportului din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri