Video Zelenski a vorbit cu Biden despre menținerea ajutorului pentru Ucraina: „Va fi un pachet semnificativ de sprijin”

Data publicării:
zelenski la birou
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seara, că a vorbit la telefon cu preşedintele american Joe Biden despre menţinerea asistenţei pentru Ucraina în 2024 şi a spus că va fi un „pachet semnificativ de sprijin”. Potrivit unor surse, Biden ar urma să anunţe că solicită Congresului aprobarea unor cheltuieli suplimentare de 100 de miliarde de dolari, din care 60 de miliarde de dolari ar fi ajutor acordat Kievului, potrivit News.ro. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Tocmai am încheiat o conversaţie cu preşedintele american Biden. Ca întotdeauna, a fost o conversaţie semnificativă - aliată. Un semnal puternic de susţinere - atât cât avem nevoie pentru a câştiga. Îi sunt recunoscător preşedintelui Biden, Congresului - ambelor partide - şi poporului american pentru sprijinul lor puternic şi pentru conducerea lor, conducere care ajută la unirea lumii pentru a proteja viaţa şi ordinea internaţională bazată pe reguli. Ucrainenii ştiu cât de importantă este o unitate puternică în apărarea împotriva terorii, împotriva agresiunii. Unitate aici, în ţara noastră, unitate în ţările partenere, în special în America. Unitate în lume”, a spus Zelenski în discursul video adresat naţiunii.

El a precizat că a discutat cu Joe Biden şi despre „alte măsuri comune în apărarea libertăţii” şi a menţionat sprijinul pentru apărare, inclusiv faptul că rachetele ATACMS, despre care s-a aflat recent că au fost livrate în secret de SUA, pot ajuta la accelarea eliberării Ucrainei.

„Bineînţeles, am vorbit şi despre menţinerea asistenţei pentru Ucraina anul viitor - un pachet semnificativ de sprijin pentru ţara noastră”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus că l-a întrebat pe preşedintele Biden despre vizita sa recentă în Israel şi i-a cerut părerea cu privire la evoluţia situaţiei. „Împărtăşim aceeaşi percepţie cu privire la necesitatea de a evita continuarea destabilizării şi a războiului în această regiune a lumii. Ucraineni şi americani - ne exprimăm condoleanţele faţă de toate victimele evenimentelor tragice. Ucraina este pregătită să colaboreze cu America şi cu toţi partenerii pentru a stabiliza situaţia şi pentru a salva cât mai multe vieţi posibile”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a anunţat că a vorbit joi şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre modul în care instituţiile ONU pot ajuta poporul ucrainean în timpul iernii, dar şi despre rutele de export de alimente din Ucraina pe Marea Neagră şi despre necesitatea de a proteja porturile ucrainene de atacurile ruseşti. „Bineînţeles, am discutat şi despre situaţia din Israel, Palestina şi Orientul Mijlociu în general. Întreaga lume trebuie consolidată pentru ca pacea să domnească în fiecare regiune a lumii - peste tot pe pământ. Şi, indiferent de ceea ce se întâmplă, toate părţile trebuie să se asigure că civilii obişnuiţi primesc asistenţa necesară şi că pot scăpa de lupte. Orice formă de teroare şi de război este inacceptabilă”, a punctat Zelenski.

În condiţiile în care unele media occidentale au scris că o parte din ajutorul în arme destinat Ucrainei ar fi redirecţionat către Israel, Volodimir Zelenski şi-a încheiat discursul spunând: „Trebuie să continuăm să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru a ne asigura că majoritatea lumii este alături de Ucraina”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...