Zelenski cere din nou o decizie pozitivă privind aderarea Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius. Răspunsul lui Stoltenberg

Data actualizării: Data publicării:
NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) greets Ukrainian President Volodymyr Zelensky during a press conference
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, se salută cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă. Foto: Profimedia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut luni un nou apel către NATO să ia o „decizie politică pozitivă” la summitul din iulie privind candidatura Kievului pentru aderarea la alianța nord-atlantică. În replică, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aderarea Ucrainei este condiționată de câștigarea războiului declanșat de Rusia.

ACTUALIZARE Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, la Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, că nu are rost să discutăm despre aderarea Ucrainei la alianța militară NATO dacă nu câștigă războiul împotriva Rusiei.

Stoltenberg a mai spus că se așteaptă ca aliații NATO să fie de acord ca Ucraina să devină membră a alianței, însă depinde de războiul cu Rusia.

„Cred cu tărie că toți aliații vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină acum este să se asigure că Ucraina va învinge. Că președintele Putin nu va câștiga acest război. Pentru că doar dacă Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă în Europa, există vreun sens în a discuta când și cum poate Ucraina să devină membră a alianței”, a spus Stoltenberg.

Știrea inițială

Partenerii occidentali ai Ucrainei i-au furnizat acesteia arme, echipamente şi muniţii pentru a se putea apăra împotriva invaziei ruse. Dar Kievul doreşte pe viitor garanţii de securitate sporite şi speră să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, care urmează să se întrunească în iulie, în cadrul summitului de la Vilnius.

„Este timpul să risipim cea mai mare incertitudine în materie de securitate în Europa, adică să se aprobe o decizie politică pozitivă privind aderarea (Ucrainei) la NATO”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs prin videoconferinţă la summitul pentru democraţie de la Copenhaga, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Aceasta ar merita să fie făcut deja la summitul din iulie. Va fi un semnal oportun”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Zelenski întreprinde în ultimele zile un turneu în capitalele europene pentru a obţine sprijin înainte de o multaşteptată contraofensivă ucraineană în vederea eliberării teritoriului ocupat de Rusia.

Preşedintele ucrainean a sosit luni în Marea Britanie, unde i s-a promis livrarea a „sute” de rachete antiaeriene şi drone de atac, după escale în Italia, Germania şi Franţa în căutarea unui angajament militar suplimentar din partea aliaţilor săi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri