Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul polițistului Bogdan Gigină. Decizia Tribunalului București nu este definitivă

Data actualizării: Data publicării:
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat în primă instanță, luni, de Tribunalul București, în procesul în care este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din anul 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină. 

Tribunalul București a decis luni că fostul ministru nu trebuie să plătească nici daune către familia polițistului mort. 

Însă instanța a condamnat General MPM Impex SRL, societatea care executa lucrarea din zonă și nu a semnalizat corespunzător groapa din asfalt în care a căzut polițistul cu motocicleta, la amendă penală de 330.000 lei, și pe administratorul societății, Mazilu Petre, la 2 ani și 8 luni cu suspendare sub supraveghere.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bogdan Gigină a murit în octombrie 2015, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti. Procurorii DNA spuneau în 2018 că vina pentru acest accident o poartă fostul vicepremier Gabriel Oprea şi administratorul firmei care a săpat groapa şi nu a semnalizat-o bine.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea. Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii au mai spus că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri