Grupul de luptă al NATO în România are un nou comandant

Data publicării:
Colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Alexandre de Feligonde în cadrul unei ceremonii care a avut loc, vineri, 10 martie 2023, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica", din Cincu.
Colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România. Foto: mapn.ro.

Colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Alexandre de Feligonde în cadrul unei ceremonii care a avut loc, vineri, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica", din Cincu, informează Ministerul Apărării.

Pe timpul mandatului său, colonelul Luisetti se va concentra în special pe întărirea capabilităţilor de artilerie şi de geniu ale Grupului de luptă NATO din România. De asemenea, sub coordonarea Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, batalionul EAGLE 4, condus de colonelul Luisetti, acesta va avea misiunea de a consolida legăturile cu forţele aliate dislocate în România printr-un program consistent de misiuni şi exerciţii, conform comunicatului MApN.

Colonelul Luisetti şi-a început cariera militară în urmă cu 26 de ani, este ofiţer de infanterie şi a participat la misiuni în teatre de operaţii din Africa, Orientul Mijlociu şi Balcanii de Vest.

Până în prezent, Grupul de luptă NATO din România a fost condus de colonelul Alexandre de Feligonde. Pe timpul mandatului său, acesta a participat la exerciţii derulate în comun cu trupele române, americane, olandeze, poloneze şi portugheze şi a coordonat activităţile de recepţie şi integrare a tancurilor Leclerc ce au intrat în dotarea batalionului francez în cursul lunii noiembrie anul trecut.

În Franţa, comandantul francez îşi va continua activitatea la comanda Regimentului 1 Vânătoare, structură ce are în dotare tancuri Leclerc.

Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO dislocat în România s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), general-maior Dorin Toma.

"Antrenamentele în comun cu aliaţii, coordonate şi conduse de Grupul de Luptă, cu Franţa ca naţiune cadru, au contribuit la creşterea capacităţii de reacţie. Grupul de Luptă EAGLE 3 şi-a asumat organizarea şi participarea la EAGLE ROYAL 23, un exerciţiu multinaţional cu trageri de luptă, care a testat şi perfecţionat interoperabilitatea sistemelor de artilerie", a declarat generalul-maior Dorin Toma.

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează Grupul de luptă al NATO teritoriul naţional.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...