Luminița Odobescu: Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică în Ucraina

Data publicării:
ministra de Externe Luminița Odobescu la pupitru cu steagul NATO în spate
Ministra de Externe, Luminița Odobescu. Inquam Photos / George Calin

Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică în Ucraina, pentru că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci Rusia „s-ar putea să nu se oprească la granițele Ucrainei”, a declarat ministra română de Externe, Luminița Odobescu.

„Aici nu e vorba doar despre Ucraina, ci despre securitatea întregii Europe. Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică în Ucraina. Dacă nu se va întâmpla asta, atunci s-ar putea să nu se oprească la granițele Ucrainei. Pentru ei (ruși) războiul e motivat ideologic și geopolitic”, a spus Luminița Odobescu în cadrul unei intervenții susținute la un panel de discuții despre războiul din Ucraina organizat joi în cadrul Forului Economic Mondial de la Davos.

Ministra română de Externe a precizat, în acest context, că sprijinul militar și financiar pentru Ucraina trebuie să continue „atâta timp cât e necesar” și că România a avut, de-a lungul istoriei, o îndelungată experiență de relații cu Rusia și, prin urmare, „nu avem niciun fel de iluzii despre Rusia de astăzi”.

„În prezent ne confruntăm cu un război total de agresiune împotriva unui vecin al nostru. Aici nu e vorba doar despre Ucraina, ci și despre noi. Pentru noi, faptele sunt foarte clare: Rusia revine la politica revizionistă în relațiile internaținoale, Rusia contestă în mod violent ordinea mondială stabilită după Al Doilea Război Mondial și folosește concepte depășite precum ideea sferelor de influență”, a spus Odobescu.

Conform MAE, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 18 ianuarie 2024, în calitate de vorbitor principal, la panelul cu tema „Rusia: ce urmează?/Russia: What next?” din cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

La dezbatere au luat parte Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, Radoslaw Tomasz Sikorski, ministrul afacerilor externe al Poloniei și Gabrielius Landsbergis, ministrul afacerilor externe al Lituaniei.

Cei patru oficiali europeni au abordat în intervențiile lor aspecte referitoare la situația internă, politică și economică a Federației Ruse în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Au fost inventariate modalitățile practice de sprijin pentru Ucraina precum și opțiunile de contracarare a amenințărilor hibride inițiate de Rusia la adresa securității europene și trans-atlantice.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmând sprijinul de neclintit al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

Oficialul român a condamnat atacurile ruse, masive și repetate, împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii critice ucrainene, care reprezintă crime de război. De asemenea, Odobescu a semnalat riscurile pe care aceste atacuri, mai ales cele vizând infrastructura portuară, le ridică pentru securitatea regională, respectiv pentru securitatea României.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri