Video&Foto O piesă "made in China", cauza incendiului de 1 milion de euro de la sonda de gaz din Moftin

Data publicării:
sonda Moftin interventie 9
Incendiu la sonda de gaz din Moftin. Foto: ISU Satu Mare

La 5 ani de la incendiul uriaș din Moftin, județul Satu Mare, care a durat 20 de zile și a provocat daune de 1 milion de euro, DIICOT a reușit să stabilească de la ce a pornit focul la sonda de gaz. De vină ar fi o valvă contrafăcută, importată din China, dar prezentată cu acte false ca fiind produsă în Uniunea Europeană.

În urma cercetărilor, dar și a unor ample percheziții care au avut loc în luna octombrie, procurorii DIICOT au descoperit o adevărată rețea națională, din care făceau parte mai multe firme. Acestea cumpărau robineți și valve contrafăcute din China, pe care le etichetau și cărora le falsificau documentele, astfel încât să pară că sunt fabricate în Uniunea Europeană. În urma anchetei DIICOT, trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile și alte 11 au fost plasate în arest la domiciliu.

Potrivit DIICOT, prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credință erau induși în eroare cu privire la proveniența pieselor, materialul din care erau fabricate acestea, presiunea la care puteau fi exploatate în siguranță, dar și perioada lor de exploatare.

O astfel de valvă contrafăcută, cumpărată de la una dintre firmele vizate de ancheta DIICOT, ar fi fost montată și pe sonda de gaz din Moftin, județul Satu Mare. Potrivit portalsm.ro, piesa a fost cumpărată de la o societate comercială din Piatra Neamţ şi ar fi generat scăpări de gaze, ceea ce a dus la incendiu.

 

Incendiu la sonda de gaz din Moftin. Foto: ISU Satu Mare
Incendiu la sonda de gaz din Moftin. Foto: ISU Satu Mare

În decembrie 2017, imediat după izbucnirea incendiului, reprezentanții firmei care dețin sonda de gaz din Moftin au transmis că focul ar fi izbucnit din cauza unei "scăpări neaşteptate de gaze". Zeci de pompieri din mai multe județe au fost chemați în ajutor. Incendiul a fost stins abia după 20 de zile, cu ajutorul unui specialist venit tocmai din Canada.

Editor : izabela.zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri