Președintele Consiliului Fiscal: Noi trebuie să tăiem acest deficit bugetar şi nu avem timp. Lipsa de realism e cutremurătoare

Data actualizării: Data publicării:
Daniel Dăianu, președintele Consiliului
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pieţele financiare nu au răbdare cu România, iar lipsa de realism şi neînţelegerea situaţiei în care ne aflăm este cutremurătoare, a avertizat miercuri preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Noi trebuie să tăiem acest deficit bugetar şi nu avem timp. Repet, acest discurs, 'să colectăm mai bine', 'facem reforma statului', domnule, sună bine, dar sunt sloganuri. Pieţele financiare nu au răbdare cu România. Asta se va vedea în execuţia bugetară. Dacă noi vom colecta mai bine în 2026, asta se va vedea. Până atunci nu poţi să vii cu un asemenea pachet în faţa investitorilor, în faţa agenţiilor de rating şi în faţa Comisiei. Oricum, cu Comisia avem un dialog destul de fracturat. Şi asta trebuie spus.

Am auzit 'tăierea de cheltuieli nu are impact pe creştere'. Cum să nu aibă şi tăierea de cheltuieli? Noi trebuie să reducem cererea agregată, adică absorbţia internă. Că o facem pe partea de cheltuieli, că o facem pe partea de creştere de venituri, alias creşteri de taxe. Nici n-avem timp de fine tuning, că unii vorbesc 'domnule, trebuie să ai un optim, să ai studii de impact'.

Acum să le spunem acelor finanţatori externi, ştiţi că mai avem nevoie ca să facem studii de impact. Vedeţi? Lipsa de realism, de neînţelegere a situaţiei în care ne aflăm, după mine este cutremurătoare. Şi observ că sunt analişti, economişti presupuşi macroeconomişti care vin cu acest discurs: Întâi să colectăm mai bine'. Stau şi mă întreb, băi, dar omul ăla a discutat vreodată cu cei care ne finanţează? A discutat cu agenţiile de rating? Că nu suntem la simpozion de gândire economică la ASE, unde să evocăm tot felul de teorii. Lucrurile sunt clare”, a spus Daniel Dăianu, la ediţia a XVII-a a conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), potrivit Agerpres. 

În aceste condiţii, Dăianu susţine că, în cazul în care nu vom avea un pachet credibil de ajustare, pieţele vor reacţiona „pentru noi cu multă dezordine”.

„Că tai cheltuieli, că vei creşte venituri fiscale prin creşteri de taxe, asta este, asta e situaţia. Plătim pentru nesăbuinţele celor care au guvernat. Dar nu avem ce să facem. Nu poţi să împarţi România între cei care au guvernat şi au făcut prostii şi restul populaţiei care... Asta e România, toţi cetăţenii români vor plăti. Şi aminte celor care vin la guvernare, ce să facă. Ratingul retrogradat? Să sperăm că nu. Părerea mea este că va exista un răgaz. Important este să apară acest pachet de corecţie”, a declarat Daniel Dăianu.

În ceea ce priveşte politica fiscală, el a spus că nu mai trebuie să pună „beţe în roate, politicii monetare” pentru că Banca Naţională nu este un magician.

Creşterea cheltuielilor nete ale României este cu mult peste plafonul stabilit de traiectoria sa corectivă, prezentând riscuri clare pentru corectarea deficitului său excesiv până în 2030 şi, în consecinţă, Comisia Europeană recomandă Consiliului să adopte o decizie prin care să constate că România nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea dezechilibrului.

„Comisia a ajuns la concluzia că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice excesive. Vulnerabilităţile au crescut pe măsură ce deficitul fiscal şi cel de cont curent ale României s-au agravat, iar competitivitatea costurilor s-a deteriorat în 2024. Deficitul public ridicat a crescut în 2024. Creşterea continuă a deficitului public, în special majorările salariilor şi pensiilor din sectorul public, a majorat consumul privat şi deficitul deja mare al contului curent”, se arată în analiza Executivului comunitar, publicată miercuri.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Alina Sorescu rupe tăcerea după ce Alexandru Ciucu a dat de înțeles că părinții ei au o vină pentru divorț...
Film Now
Sarah Jessica Parker, despre comentariile care au afectat-o teribil la începutul filmărilor pentru „SATC”: Am...
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii...
Newsweek
30 magistrați cer să iasă la pensie cu 25.000 lei. Nicușor Dan le blochează. Bolojan vrea să le taie
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie