Administrația Biden supără producătorii de cipuri. Ambițiile președintelui american nu se potrivesc cu realitatea

Data publicării:
o imagine de tip backround cu conductori si procesoare
Casa Albă a stabilit planuri pentru ca producția de cipuri să crească pe teritoriul SUA. Sursă foto: Profimedia Images

Gigantul producător de cipuri Taiwan Semiconductor (TSMC) a amânat începerea producției la fabrica sa din statul american Arizona, ca răspuns la ambițiile tehnologice ale președintelui Biden. Compania susține că producția de cipuri nu va mai începe anul viitor, din cauza lipsei de muncitori calificați, relatează BBC.

Casa Albă a stabilit planuri pentru ca producția de cipuri să crească pe teritoriul SUA, măsură ce vine pe fondul unei dispute comerciale, în curs de desfășurare, centrată pe tehnologie, între Washington și Beijing. Prima mișcare majoră a Chinei în această dispută a fost în luna mai, când Autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic a spus că produsele fabricate de gigantul american Micron Technology reprezintă un risc pentru securitatea națională, ceea ce înseamnă că produsele companiei vor fi interzise din proiectele cheie de infrastructură din a doua economie a lumii.

Acțiunile TSMC au încheiat vineri cu peste 3% mai jos în Taiwan, iar joi, președintele TSMC Mark Liu a declarat că producția de microprocesoare avansate la fabrica sa din Arizona din sud-vestul SUA va începe în 2025. În timpul unei prezentări a veniturilor, domnul Liu a spus că uzina, care este în construcție din aprilie 2021, se confruntă cu o lipsă de muncitori cu „expertiza specializată necesară pentru instalarea echipamentelor într-o fabrică de semiconductoare”.

El a adăugat că firma „lucrează pentru a îmbunătăți situația, inclusiv trimiterea de tehnicieni experimentați din Taiwan pentru a instrui muncitorii calificați din SUA, pentru o perioadă scurtă de timp”.

De asemenea, TSMC a prognozat o scădere cu 10% a vânzărilor în acest an, din cauza cererii mai lente pentru semiconductori.

Compania a declarat că profiturile sale au scăzut cu aproximativ 23%, până la 181,8 miliarde de dolari taiwanezi (5,8 miliarde de dolari; 4,5 miliarde de lire sterline) în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

TSMC a anunțat pentru prima dată planuri de a construi o instalație în Arizona în 2020, în timpul președinției lui Donald Trump.

În decembrie anul trecut, firma a declarat că își va tripla investiția în proiect la 40 de miliarde de dolari (31,1 miliarde de lire sterline). Aceasta a marcat una dintre cele mai mari investiții străine din istoria Americii.

La acel moment, domnul Liu a spus că prima dintre cele două unități de producție de semiconductori ale TSMC la uzina din Arizona va fi operațională până în 2024, iar cea de-a doua va fi disponibilă până în 2026.

O dispută de lungă durată a făcut ca SUA să impună o serie de măsuri împotriva industriei de fabricare a cipurilor din China, investind în același timp miliarde de dolari pentru a stimula industria semiconductorilor din America.

SUA produce aproximativ 10% din oferta globală de cipuri de computer, care pot fi montate pe aproape orice device, de la mașini la telefoane mobile. Anul trecut, președintele Biden a semnat o legislație care promite 280 de miliarde de dolari pentru producția de înaltă tehnologie și cercetarea științifică din SUA. Investiția a inclus reduceri fiscale pentru companiile care au construit fabrici de producție de cipuri pe teritoriul american.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...