Apocalipsa Cybertruck a lui Elon Musk: cum crede cel mai bogat om de pe planetă că va arăta sfârșitul lumii (Insider)

Data publicării:
Cybertruck
Cybertruck este conceput pentru turismul post-apocaliptic: atunci când vrei să părăsești buncărul ca să mergi la cumpărături în orașul devastat de molimă sau la plajă dincolo de câmpul cu deșeuri radioactive. Foto: Profimedia Image

În multe privințe, prezentarea recent lansatului Cybertruck de la Tesla nu diferă prea mult de ceea ce oferă alte camionete și SUV-uri de pe piață. Deosebirea constă în faptul că, potrivit lui Elon Musk, Cybertruck este mașina perfectă pentru sfârșitul lumii, scrie Insider. Așadar, cum arată viitorul prin ochii lui Musk, dacă el crede cu adevărat că acest super-prădător tehnologic pe care l-a creat nu doar că va continua să funcționeze după colapsul societății, dar ne va și ajuta să depășim apocalipsa?

„Uneori simți niște vibrații de apus al civilizației”, a spus Musk la evenimentul de lansare a mașinii. „Apocalipsa ar putea veni în orice moment și, aici la Tesla, avem tehnologia de cea mai mare calitate pentru apocalipsă.”

Elon Musk s-a lăudat că, din postura de șofer de Cybertruck, „dacă te cerți vreodată cu o altă mașină, tu vei câștiga”. Mai mult, Musk aparent crede că dacă va veni sfârșitul lumii, el – și ceilalți proprietari de Cybertruck – vor fi în siguranță într-un fel de dom blindat în care lumina rămâne cumva aprinsă, iar șampania continuă să curgă.

După cum a remarcat cineva pe una dintre rețelele sociale pe care șeful Tesla nu le deține, „Musk este destul de bogat ca ideea lui de apocalipsă să fie ceva ce îi va afecta pe oamenii de rând și nu pe el”.

Dar, viitorul omenirii în concepția lui Musk arată încă și mai distopic. Cybertruck este practic conceput pentru turismul post-apocaliptic, pentru atunci când părăsești buncărul blindat în care te-ai refugiat ca să mergi la cumpărături în orașul distopic copleșit de molimă sau când mergi pe plaja toxică de dincolo de câmpul cu deșeuri radioactive.

Cybertruck-pe-apă
Cybercat: conceptul inspirat din James Bond va permite transformarea Cybertruck într-un catamaran care merge pe apă. Foto: Profimedia Images

Te vei distra de minune pentru că dacă ești proprietarul unui Cybertruck înseamnă că vei fi destul de bogat încât să nu fi nevoit să trăiești în aceste locuri devastate de apocalipsă.

„Un risc mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală”

Este clar că mintea lui Musk este inundată de scenarii apocaliptice. El a afirmat deja că „este doar o chestiune de timp” până când vom avea un alt asteroid care va declanșa un eveniment de extincție precum cel care a dus la dispariția dinozaurilor, că rata scăzută a natalității prezintă „un risc mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală” și că „virusul” culturii woke este cel care a făcut ca San Francisco să arate ca după o invazie a zombilor.

Musk a înființat SpaceX în speranța că omenirea va putea supraviețui unei calamități terestre colonizând alte planete. Apocalipsa care l-a preocupat cel mai mult în ultimul timp este cea în care inteligența artificială devine destul de puternică încât ajunge să conducă lumea și să distrugă toți oamenii.

Acest concept l-a motivat să fondeze Neuralink, o companie care se ocupă cu dezvoltarea interfeței computer-creier, în ideea că oamenii vor putea să preia o parte din puterea inteligenței artificiale. Dar, ca într-un scenariu care numai lui ChatGPT ar putea să îi placă, Musk este unul dintre fondatorii OpenAI, companie care a creat între timp un AI de care mulți se tem că va ajunge destul de puternic să pună în pericol întreaga omenire – exact ceea ce Musk încerca să evite.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Gândirea apocaliptică a lui Musk se potrivește perfect cu dragostea lui pentru „longtermism”, o ideologie care spune că poți face tot ce vrei acum dacă asta înseamnă că vei salva trilioane de vieți în viitorul îndepărtat. De unde se trage și Cybertruck, simbolul suprem al câștigării unui statut social înalt în vremuri post-apocaliptice.

Ironia sorții face că dacă vrei ceva cu adevărat apocaliptic – ceva ce a ucis și mutilat milioane de oameni, ceva ce s-a născut din promisiunea libertății totale, dar care nu a făcut decât să provoace frică – tot ce trebuie să faci este să îți iei o mașină ca Cybertruck. Dacă un om este lovit de o camionetă, SUV sau dubă, șansele sunt cu 45% mai mari ca acesta să moară decât dacă ar fi fost lovit de o mașină mai mică, conform unui studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety.

Vehiculul perfect pentru apocalipsă nu este Cybertruck

Scriitori de literatură SF de la Ursula K. Le Guin până la Ken Liu au exprimat în diverse feluri ideea că orice distopie este, inevitabil, utopia unei alte persoane.

Cybertruck Tesla
Elon Musk s-a lăudat că a testat blindajul Cybertruck „golind încărcătorul în stil Al Capone”. Foto: Profimedia Images

Când cel mai bogat om de pe Pământ, care construiește nave spațiale și este un mare susținător al colonizării planetei Marte, îți spune că ar trebui să începi să te gândești la ce tip de vehicul vei conduce când va veni apocalipsa, ar trebui să te întrebi unde plănuiește această persoană să își petreacă sfârșitul lumii.

Până la urmă, vehiculul perfect pentru perioada post-apocaliptică nu este o camionetă mare și urâtă, ci o bicicletă – este ușoară, fiabilă, ușor de reparat și de înlocuit, poți căra mărfuri cu ea și nu are nevoie de altă sursă de energie în afară de tine și caloriile tale.

Iar ceea ce ne va ajuta să depășim apocalipsa – sau, preferabil, să o evităm cu totul – nu este să conducem de unii singuri o camionetă blindată, ci munca în echipă. Cooperarea a fost dintotdeauna superputerea omenirii, atunci când ne-am adus aminte să o folosim. Adevăratul dom blindat sunt prietenii pe care îi facem pe drum.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu