AUDIO. Sonda InSight a înregistrat cum se aude vântul pe planeta Marte

Data actualizării: Data publicării:
fotografie-marte-sonda-insight

NASA a anunțat vineri că a „auzit” pentru prima oară „sunetele” planetei Marte. Sonda InSight, care a amartizat săptămâna trecută, a înregistrat vibrațiile cauzate de vântul de pe Marte, relatează CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Senzorii lui InSight au capturat suflul încet al vibrațiilor cauzate de vântul, estimat să aibă o viteză de circa 5-7 metri pe secundă, pe 1 decembrie, dinspre nord-vest spre sud-est”, a precizat NASA.

Sunetului vântului de pe Marte a fost înregistrat de un senzor de presiune al aerului și de un seismometru, iar adierea a făcut ca panourile solare să se miște puțin.

Aceasta va fi singura înregistrare a vântului, deoarece seismometrul va fi mutat pe brațul robotic al sondei, care va fi pus pe suprafața planetei.

„Această înregistrare nu a fost planificată”, a spus Bruce Banerdt, șeful JPL de la NASA.

Sunetul vântului de pe Marte se aude cel mai bine la căști sau la subwoofer, a sugerat agenția spațială americană.

De asemenea, sonda InSight a trimis și o nouă fotografie. În cadru apare brațul robotic, iar în plan secund suprafața planetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri