„Ca un înger uriaș pe cer”. Ce este un spectru Brocken?

Data actualizării: Data publicării:
spectru brocken
Spectrul Brocken

O formă umană, de dimensiuni uriașe, apare cu un halo luminos deasupra capului. O fotografie stranie postată pe Instagram în data de 9 februarie nu contenește să-i uimească pe internauți. Însă totul are o explicație. Nu e un înger sau altă apariție divină. Și nici o fantomă. Este un fenomen natural care se numește „spectrul Brocken”. 

Natura ne face adesea surprize. Britanicul Lee Howdle se plimba pe dealul Mam Tor, în apropiere de Sheffield, în nordul Angliei, când a avut experiența vieții lui. Voia să privească Hope Valley, dar a crezut că vede un înger, printre nori, cu un halo luminos în jurul lui.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acest gen de umbră, de dimensiuni gigantice, a mai fost observat și în alte locuri din lume. 

Nu este o apariție divină, nu este o fantomă, ci este un spectru Brocken, un fenomen meteorologic ce se poate produce în vârful unui munte sau al unui deal, în direcția opusă soarelui, având ca fundal de proiecție un nor cu vapori de apă sau ceața.

Dacă cercul luminos care înconjoară umbra este colorat ca un curcubeu, este vorba despre fenomenul denumit „Gloria”. Este exact ceea ce a observat Lee Howdle. „Umbra mea era enormă. A fost prima dată când am observat acest fenomen meteorologic foarte rar”, spune Lee Howdle. 

Spectrul Brocken își trage numele de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Brocken. Acolo a fost observat și descris științific prima dată de naturalistul Johann Silberschlag, în 1780.

Această iluzie optică creată de natură este vizibilă când un obiect sau o persoană este luminată din spate, având în față o zonă de nori sau ceață. Dimensiunile umbrei sunt proporționale cu distanța dintre obiect și ceață sau nor.

Însă spectrul Brocken nu se limitează la forme umane. A fost deja observat sub forma unor siluete de avioane, de baloane sau chiar de animale. Iată câteva exemple:

Spectru Brocken în California Foto - Bob Blaylock:

spectru broken

Spectru Brocken la avion Foto: Royonx/ Wikimedia Commons:

Spectru Brocken la avion

Spectru Brocken cu o turlă, în satul Haapsalus, Estonia Foto: Arvo Tarmula/ Wikimedia Commons:

spectru brocken in satul Haapsalus, estonia

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri