Cât de sigur va fi un cer plin cu drone?

Data actualizării: Data publicării:
drona livreaza un colet
Foto: Guliver/GettyImages

Industria dronelor urcă la altitudini din ce în ce mai mari. Este de așteptat să crească anual cu până la 20% în următorii 3 ani, iar deja de anul viitor se preconizează că industria va valora 100 de miliarde de dolari. Dronele au posibilitatea să revoluționeze industria militară, serviciile de urgență, industria aeronautică și, în perspectivă, industria taxiurilor. Nu este de mirare că sunt atât de exploatate. Rămâne totuși întrebarea - cât de sigur va fi un cer plin de drone?

Industria dronelor este de așteptat să valoreze 100 de miliarde de dolari la nivel global până la sfârșitul acestui an. Dintre acestea, armata reprezintă cea mai mare parte a pieței, cu 70 de miliarde de dolari din total. Estimările arată că dronele de consum ar trebui să ajungă la 17 miliarde de dolari, în timp ce companiile și guvernele vor fi responsabile pentru restul de 13 miliarde de dolari.

Utilizarea dronelor are perspective pozitive în toate cele trei sectoare, pe măsură ce costurile de producție scad, iar tehnologia avansează rapid.

Pentru consumatorul de rând, o dronă este asociată cu acea forografie sau filmare perfectă din vacanță. Însă dronele comerciale pot face mult mai mult. Sunt utilizate de la sectoare precum transportul, la agricultură și construcții.

În industria aviației, de exemplu, dronele pot fi folosite acum pentru a inspecta siguranța cu ajutorul camerelor montate pe micile dispozitive zburătoare.

Pe de altă parte, în domeniul militar, utilizarea dronelor a permis forțelor armate să spioneze, să obțină avantaje tactice pe câmpul de luptă și chiar să tragă la ținte.

Cum se controlează o dronă?

Controlul unui astfel de drone se poate realiza în două moduri. Cele mai multe sunt controlate de la distanță, dar altele pot zbura singure cu ajutorul senzorilor de zbor și a sistemelor de navigație precum GPS, urmărind un plan digital de zbor.

Multe companii de renume și-au făcut întrarea în această industrie.

Amazon, de exemplu, dezvoltă o dronă numită Prime Air pentru livrări autonome, în timp ce Alphabet și-a dezvoltat propria versiune sub numele de Project Wing.

Anul trecut, una dintre cele mai mari companii de livrări din lume, DHL, s-a asociat cu producătorul chinez de drone Ehang pentru a crea o rută personalizată pentru livrări. Falcon, noua dronă a companiei, a fost concepută special pentru a evita traficul și aglomerația.

Drona, mai rapidă ca un vapor și mai ieftină ca un zbor cu avionul

Start-upul american Natilus vrea să meargă chiar mai departe. A finalizat recent testele pentru un prototip de dronă care poate transporta marfă pe distanțe mult mai mari, inclusiv peste mare.  Se urmărește reducerea costurile de transport de marfă prin crearea unei drone care să fie de 17 ori mai rapidă decât un vapor, dar la jumătate din prețul dat pe folosirea unui Boeing 747. Prototipul poate transporta până la 3,4 tone de marfă, iar primul zborul este programat peste doar doi ani.

La rândul său, producătorul de drone Volocopter explorează potențialul unui serviciu de taxi aerian care nu necesită pilot. Vehiculul a fost deja testat în octombrie. Călătoria a fost pilotată, dar scopul final este o autonomie deplină.

Airbus și Boeing au și ele propriile proiecte.

Aeronavele urbane autonome ar putea deveni o industrie de 1.500 de miliarde de dolari până în 2040. O industrie care înglobează de la drone de livrare și taxiuri zburătoare, până la vehicule aeriene militare și drone pentru lucrători industriali.

Cel mai mare obstacol în calea dronelor

Dar, la fel ca în cazul altor tehnologii care deocamdată nu sunt înțelese pe deplin, cel mai mare obstacol în calea dezvoltării comerciale a sectorului ține de restricțiile impuse de autoritățile federale și lipsa unor politici publice în acest sens.

Dronele au intrat deja în peisajul contemporan de câțiva ani și popularitatea lor pare să crească.

Beneficiile adoptării la scară largă ar fi multe, de la creșterea productivității, la siguranță și chiar noi locuri de muncă. Însă modul în care zboară, unde zboară și la ce sunt folosite sunt toate provocări ale momentului care trebuie rezolvate.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri