China vrea să trimită o sondă la Polul Sud al Lunii pentru a căuta gheaţă. Când va decola misiunea Chang'e-7

Data actualizării: Data publicării:
Luna
Foto: Shutterstock
Din articol

Sonda selenară chineză Chang'e-7, programată pentru lansare în 2026, va avea drept ţintă Polul Sud al Lunii, cu misiunea de a căuta gheaţă şi de a testa tehnologii de ultimă generaţie, esenţiale pentru activităţile umane sustenabile pe satelitul natural al Pământului, a anunţat luni presa chineză.

Misiunea, care foloseşte un vehicul spaţial inovator echipat cu un analizor de molecule de apă, îşi propune să confirme prezenţa şi răspândirea gheţii de apă în craterele permanent umbrite, potrivit presei chineze.

Misiunile Chang'e-3 şi Chang'e-5 au aselenizat cu succes pe faţa apropiată a Lunii, în timp ce Chang'e-4 şi Chang'e-6 au realizat asolizări istorice pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului.

Aselenizarea planificată a sondei Chang'e-7 la Polul Sud selenar va testa capacitatea sondei chineze de a ajunge în orice regiune a Lunii, a declarat Tang Yuhua, designer-şef adjunct al misiunii, potrivit China Media Group, preluată de agenţia Xinhua și Agerpres.

În cazul în care este identificată gheaţa de apă, acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ costul şi timpul necesar pentru transportul apei de pe Pământ, facilitând stabilirea unei baze umane pentru activităţi pe termen lung pe Lună şi permiţând explorarea în continuare a planetei Marte sau a zonelor mai îndepărtate din spaţiu, a precizat Tang.

Tehnologii noi

Potrivit lui Wu Weiren, designer-şef al programului chinez de explorare selenară, sonda Chang'e-7 - care include o sondă orbitală, un modul de aselenizare, un rover şi un „hopper” mobil - se va confrunta cu provocări extreme, inclusiv cu temperaturi sub minus 100 de grade Celsius şi un teren complex.

„Hopper-ul”, primul modul de explorare selenară de acest fel, va „sări” din zonele luminate de Soare în cratere aflate în umbră, pentru a efectua analize detaliate.

Modulul de aselenizare va desfăşura în premieră sistemul chinez de „navigaţie cu imagini de referinţă” în spaţiul profund pentru a asigura precizia, în timp ce „hopper-ul” va utiliza tehnologia activă de absorbţie a şocurilor pentru a atinge pantele în siguranţă, se precizează în relatare.

Sonda poate analiza în mod autonom terenul, mai mult de jumătate din operaţiunile sale fiind efectuate în mod independent.

Panourile solare instalate vertical pe sondă sunt optimizate pentru a capta lumina Soarelui în unghi mic în apropierea Polului Sudic lunar, a notat Tang, adăugând că misiunea a intrat în faza finală de asamblare şi testare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
Digi FM
Andreea Marin, primele declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu: „Este adevărat, eu am luat...
Pro FM
Kanye West o plătește pe Bianca Censori pentru aparițiile controversate. Apropiat: „Ea controlează totul și...
Film Now
Regizorul James Gunn l-a reconstruit pe Superman pentru marile ecrane: Am simţit presiunea mereu. A fost o...
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari...
Newsweek
Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Studiul de ultimă oră care schimbă profund ceea ce se credea despre capacitatea creierului adult de a genera...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Era frumușelul din Baywatch, dar s-a retras din actorie acum 20 de ani. Cu ce se ocupă azi David Charvet: Nu...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu