Astronomii observă naşterea unui nou sistem solar, la 1300 de ani lumină de Soare

Data publicării:
Star birth
Foto: Profimedia

Astronomii au observat primele etape ale formării planetelor în jurul unei stele, un proces similar cu cel prin care s-a format sistemul nostru solar, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

„Pentru prima dată am identificat primele etape ale formării planetelor în jurul unei stele, alta decât Soarele nostru", a spus Melissa McClure, profesor la Universitatea Leiden din Olanda şi autoare principală a studiului, într-un comunicat de presă al Observatorului European Austral (ESO).

Situată în Nebuloasa Orion, la 1300 de ani-lumină distanţă, HOPS-315 este o stea tânără care seamănă foarte mult cu Soarele în primii săi ani.

Aceste stele emergente sunt înconjurate de discuri de gaz şi praf, numite discuri protoplanetare, în care se formează planetele. În interiorul acestor discuri, mineralele cristaline care conţin monoxid de siliciu (SiO) se pot condensa la temperaturi extrem de ridicate. În timp, acestea se coagulează, câştigând în dimensiuni şi masă pentru a forma planetesimale, primele părţi solide ale planetelor, potrivit Agerpres.

În sistemul nostru solar, aceste minerale cristaline, care ulterior au dat naştere unor planete precum Pământul sau nucleul lui Jupiter, au fost prinse în meteoriţi antici. Astronomii le folosesc pentru a data începutul formării colţului nostru al Căii Lactee.

Observând discul din jurul HOPS-315, autorii studiului au găsit dovezi că aceste minerale fierbinţi începeau să se condenseze. Rezultatele lor arată că SiO este prezent în jurul tinerei stele în stare gazoasă, precum şi în aceste minerale cristaline, sugerând că abia începe să se solidifice.

„Acest proces nu a mai fost observat până acum într-un disc protoplanetar şi nici în altă parte în afara sistemului nostru solar”, spune Melissa McClure (SUA), coautoare a studiului.

Aceste minerale au fost identificate pentru prima dată folosind Telescopul Spaţial James Webb (JWST). Oamenii de ştiinţă au observat apoi sistemul cu instrumentul ALMA al ESO din Chile pentru a determina originea exactă a semnalelor chimice.

Ei au descoperit că acestea provin dintr-o mică porţiune a discului din jurul stelei, echivalentă cu orbita centurii de asteroizi care înconjoară Soarele nostru. Acest lucru face din HOPS-315 o oglindă a propriului nostru trecut.

„Acest sistem este unul dintre cele mai potrivite pe care le cunoaştem pentru explorarea unora dintre procesele care au avut loc în sistemul nostru solar”, spune şi Merel van't Hoff, profesor la Universitatea Purdue (SUA) şi coautor al studiului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mirabela și Nicușor Dan au încălcat protocolul! Gestul discret a fost prins de un fotograf, în Austria
Digi FM
Eve Jobs, care nu a moștenit nimic din averea tatălui ei, s-a căsătorit la 27 de ani. Cine este proaspătul...
Pro FM
Sam Asghari, detalii despre căsnicia cu Britney Spears: „Am vrut să fiu singura persoană din viața ei care nu...
Film Now
Cum i-a frânt Amber Heard inima lui Elon Musk. Ce s-a întâmplat cu adevărat între cei doi
Adevarul
Un episcop în halat de baie a întrerupt un concert într-o biserică și le-a cerut celor prezenți să plece...
Newsweek
Creșterea pensiilor militare în același timp cu solda, anulată de CCR. 200.000 pensionari, afectați
Digi FM
Helen Mirren, declarații ferme după ce a împlinit 80 de ani: „Nu îmbătrânesc deloc cu grație. Urăsc termenul...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Val de reacții după ce o femeie a spus că își lasă câinele singur în curte toată ziua: „Vă rog să citiți...
Film Now
Mini Goldie. Rio, nepoata actriței Goldie Hawn, și-a făcut debutul pe covorul roșu alături de tatăl său și de...
UTV
Cum arată vila Mihaelei Rădulescu din Monaco, locul unde și-a petrecut 10 ani alături de Felix: „Acum fac...