Descoperire importantă. Singura mumie egipteană a unei femei însărcinate găsită până acum era ascunsă în sarcofagul unui preot

Data actualizării: Data publicării:
cercetatorii din proiectul Warsaw Mummy Project studiaza mumia unei femei insarcinate
Singura mumie egipteană a unei femei însărcinate era ascunsă în sarcofagul unui preot. Foto: Twitter/Warsaw Mummy Project

Descoperire importantă făcută de o echipă de oameni de știință polonezi: singura mumie egipteană însărcinată găsită până acum, relatează BBC.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și publicată în Journal of Archaeological Science. Proiectul, început în 2015, folosește tehnologia pentru a examina artefactele aflate la Muzeul Național din Varșovia.

Până acum se credea că mumia este a unui preot bărbat, dar scanările arată că este de fapt vorba despre o femeie aflată în ultimele etape ale sarcinii. Experții cred că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut înalt, cu vârsta între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.

„Acesta este singurul exemplu cunoscut de femeie însărcinată mumificată și primele imagini radiologice ale unui astfel de făt”, au scris cercetătorii.

Pe baza circumferinței capului fătului, ei estimează că sarcina era în 26-30 de săptămâni când mama a murit, din motive care rămân necunoscute.

„Aceasta este cea mai importantă și cea mai semnificativă constatare a noastră de până acum, o surpriză totală”, a spus Wojciech Ejsmond, membru al echipei de la Academia de Științe din Polonia.

Patru mănunchiuri, despre care se crede că sunt organe înfășurate și îmbălsămate, au fost găsite în cavitatea abdominală a mumiei, dar oamenii de știință spun că fătul nu a fost scos din uter.

Oamenii de știință spun că nu este clar de ce fătul nu a fost extras și îmbălsămat separat, dar cred că ar putea fi vorba despre credințele egiptenilor despre viața de apoi sau de dificultăți tehnice.

Din cauza relatărilor contradictorii privind originile sale, cercetătorii au botezat mumia „Misterioasa doamnă”.

Ei spun că rămășițele mumificate au fost donate Universității din Varșovia în 1826. Donatorul a susținut că mumia a fost găsită în mormintele regale din Teba, dar cercetătorii spun că era era o practică obișnuită în secolul al XIX-lea să spui că antichitățile provin din situri arheologice celebre, pentru a le crește valoarea.

Inscripțiile de sarcofag i-au făcut pe experții din secolul al XX-lea să creadă că mumia din interior este cea a unui preot bărbat, pe nume Hor-Djehuti.

Dar acum oamenii de știință, după ce au identificat mumia drept o femeie, cred că aceasta a fost plasată la un moment dat în sicriul greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, când jefuirea și reambalarea rămășițelor erau practici obișnuite.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Delia, escapadă în Italia, alături de soț și de părinți. Gina și Ion Matache sunt despărțiți, dar locuiesc în...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...