Galerie Foto Descoperire rară în Polonia: un ursuleț din chihlimbar vechi de 6.000 de ani, amuletă din Epoca Pietrei. Cum a primit numele „Slupcio”

Data publicării:
photo-collage.png - 2025-04-15T113747.316
Ursul de chihlimbar din epoca de piatră a fost găsit în apropiere de Słupsk, Polonia. Foto. Muzeul Național din Szczecin

O figurină de urs sculptată în chihlimbar, veche de aproximativ 6.000 de ani, a fost descoperită în nordul Poloniei și ar fi fost purtată ca amuletă de vânătorii din Epoca Pietrei, potrivit Live Science. Artefactul, numit „Slupcio” în urma unui concurs câștigat de un copil de grădiniță, este expus la Muzeul Național din Szczecin și a devenit un simbol local cu valoare istorică aparte.

Ursul de chihlimbar, un artefact unic sculptat, a fost descoperit în nordul Poloniei de muncitorii care săpau turbă în 1887. Un vânător antic probabil îl purta ca talisman de protecție, deoarece ursul era considerat cel mai puternic și periculos animal ce trăia în zonă în timpul epocii de piatră.

„Słupcio” este numele dat ursului de chihlimbar în 2013, când un copil de grădiniță polonez a câștigat un concurs pentru a-l denumi. Norocosul câștigător a primit și o jucărie de pluș.

Ursul sculptat este expus la Muzeul Național din Szczecin, situat la aproximativ 220 de kilometri sud-vest de locul descoperirii inițiale, și a devenit un simbol local, fiind reprodus pe scară largă ca suvenir.

Figurina măsoară 10,2 centimetri lungime și 4,2 centimetri înălțime și ar putea data din perioada mezolitică a Europei (cuprinsă între 12.000 și 5.000 de ani în urmă). În acea perioadă, oamenii erau în mare parte vânători-culegători, iar dovezile arheologice ale așezărilor lor sunt rare. Totuși, în zona Pomeraniei, pe malul sudic al Mării Baltice, arheologii au descoperit așezări din epoca de piatră cu artefacte precum ceramică, unelte și arme, alături de obiecte din chihlimbar aduse de valuri. Acest tip de chihlimbar provine din sedimente marine.

Picioarele lui Słupcio sunt, practic, niște umflături și nu îi permit să stea în picioare singur, dar capul ursului este clar sculptat pentru a evidenția urechile, gura, nările și ochii. În mijlocul trunchiului figurinei se află o gaură ce traversează complet chihlimbarul, probabil folosită de vânătorul antic pentru a trece o curea, prin care ursulețul putea fi agățat sau transportat.

Ursul de chihlimbar din epoca de piatră a fost găsit în apropiere de Słupsk, Polonia. Foto. Muzeul Național din Szczecin
Ursul de chihlimbar din epoca de piatră a fost găsit în apropiere de Słupsk, Polonia. Foto. Muzeul Național din Szczecin

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Słupcio a fost extras din Polonia de germani, alături de numeroase alte artefacte antice, iar ursul de chihlimbar a ajuns la Muzeul din Stralsund, fiind returnat la Szczecin în 2009. În perioada petrecută în Germania, Słupcio a fost studiat de experți, care l-au catalogat drept un „Bernsteinbär” (urs de chihlimbar) și au constatat că întreaga sculptură este de origine antică.

Totuși, fiind o descoperire întâmplătoare de acum mai bine de un secol, experții rămân împărțiți cu privire la momentul exact în care a fost realizat.

Un studiu din 2023, care a analizat mai multe figurine de urs de chihlimbar din zona Mării Baltice, a concluzionat că aceste obiecte sunt mai probabil din Paleoliticul superior, o perioadă ce cuprinde între 50.000 și 12.000 de ani în urmă. Urșii de chihlimbar ar putea oferi dovezi suplimentare ale tradiției paleolitice de a reprezenta animalele în picturile rupestre și obiectele portabile, demonstrând, de asemenea, trecerea vânătorilor de la vânătoarea renilor pe tundra deschisă la cea a elanilor și a urșilor în pădure.

Sculptatul urșilor în chihlimbar, un material natural ce seamănă cu piatra, plutește în apa mării, devine translucid la lustruire și emană un parfum plăcut atunci când este ars, ar fi putut fi perceput ca o modalitate de a conferi materialului proprietăți magice, transformându-l astfel într-o amuletă puternică din epoca de piatră.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Tactici disperate ale soldaților ruși pe câmpul de luptă. Cum au ajuns să înlocuiască tancurile cu...
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Andreea Marin, mesaj în versuri, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale: "Nu vreau obrăznicie...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, ovaționat cinci minute la Cannes 2025 pentru „Mission: Impossible 8”. Răspuns misterios legat de...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...