Foto Cercetătorii au aflat cum arăta „omul dragon”. Ce se știe despre misteriosul grup de oameni preistorici

Data actualizării: Data publicării:
omul dragon
Foto: Profimedia

Un craniu enigmatic, recuperat de pe fundul unei fântâni din nord-estul Chinei în 2018, a stârnit uimire pentru că nu se potrivea cu nicio specie de om preistoric cunoscută până atunci. Acum, oamenii de știință spun că au găsit dovezi ale locului în care se încadrează fosila și că ar putea fi o piesă cheie într-un puzzle al evoluției umane, relatează CNN.

După mai multe încercări eșuate, cercetătorii au reușit să extragă material genetic din craniul fosilizat - poreclit Omul Dragon – făcând astfel legătura cu un grup enigmatic de oameni preistorici cunoscuți sub numele de denisovani. Mai multe fragmente osoase fosilizate de denisovani fuseseră găsite anterior și identificate cu ajutorul ADN-ului. Dar dimensiunile mici ale specimenelor nu au oferit o idee prea clară despre cum arăta această populație obscură de hominizi antici, iar grupului nu i s-a atribuit niciodată un nume științific oficial.

omul dragon profimedia
Foto: Profimedia

Oamenii de știință consideră că craniile, care au umflături și creste, sunt cel mai bun tip de rămășițe fosilizate pentru a înțelege forma sau aspectul unei specii de hominizi dispăruți. Noile descoperiri, dacă sunt confirmate, ar putea da efectiv o față omului denisovan.

„Chiar simt că am lămurit o parte din misterul din jurul acestei populații”, a spus Qiaomei Fu, profesor la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie, parte a Academiei Chineze de Științe din Beijing, și autor principal al noii cercetări.

„După 15 ani, cunoaștem primul craniu denisovan”, a adăugat el.

Denisovanii au fost descoperiți în 2010 de o echipă care îl includea pe Fu - care era pe atunci un tânăr cercetător la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă din Leipzig, Germania - din ADN-ul antic conținut într-o fosilă găsită în Peștera Denisova din Munții Altai din Rusia. Alte rămășițe descoperite în peșteră, de la care grupul își primește numele, și în alte părți ale Asiei contribuie la imaginea încă incompletă.

Noua cercetare, descrisă în două lucrări științifice publicate miercuri, „va fi cu siguranță printre cele mai importante lucrări de paleoantropologie ale anului, dacă nu chiar ca mai importantă”, și va stimula dezbaterile în domeniu „pentru o perioadă destul de lungă”, a declarat Ryan McRae, paleoantropolog la Muzeul Național Smithsonian de Istorie Naturală din Washington, DC, care nu a fost implicat în studii.

omul dragon profimedia 2
Foto: Profimedia

Descoperirile ar putea ajuta la completarea lacunelor despre o perioadă în care Homo sapiens nu erau singurii oameni care cutreierau planeta - și îi vor învăța pe oamenii de știință mai multe despre oamenii moderni. Homo Sapiens a coexistat timp de zeci de mii de ani și s-a încrucișat atât cu denisovanii, cât și cu neanderthalienii înainte ca cele două specii să dispară. Majoritatea oamenilor de astăzi poartă o moștenire genetică a acelor întâlniri antice. Fosilele neanderthaliene au fost subiect de studiu timp de mai bine de un secol, dar se cunosc puține detalii despre misterioșii noștri veri denisovani, iar o fosilă de craniu poate dezvălui multe.

Un muncitor din orașul Harbin, din nord-estul Chinei, a descoperit craniul Omului Dragon în 1933. Bărbatul, care construia un pod peste râul Songhua când acea parte a țării era sub ocupație japoneză, a luat acasă specimenul și l-a depozitat pe fundul unei fântâni pentru a-l păstra în siguranță.

Bărbatul nu și-a recuperat niciodată comoara, iar craniul, cu un dinte încă atașat în maxilarul superior, a rămas necunoscut științei timp de decenii, până când rudele sale au aflat despre el, înainte de moartea bărbatului. Familia sa a donat fosila Universității GEO din Hebei, iar cercetătorii au descris-o pentru prima dată într-o serie de studii publicate în 2021, care au constatat că vechimea craniului este de cel puțin 146.000 de ani.

Având în vedere că acum craniul Omului Dragon a fost legat de denisovani cu ajutorul ADN-ului, paleoantropologilor le va fi mai ușor să clasifice alte potențiale rămășițe de oameni denisovani din China și din alte părți ale lumii.

Descoperirile permit, de asemenea, să spunem puțin mai multe despre cum ar fi putut arăta oamenii denisovani, presupunând că craniul Omului Dragon a aparținut unui individ tipic al speciei. Potrivit lui McRae, omul antic avea fruntea foarte pronunțată, creierul „de dimensiuni egale cu cele ale neanderthalienilor și oamenilor moderni”, dar dinți mai mari decât ai ambilor veri. Per total, denisovanii ar fi avut un aspect robust și masiv.

„Ca și în cazul celebrei imagini a unui neanderthalian îmbrăcat în ținute moderne, cel mai probabil ar fi încă recunoscuți ca «oameni»”, a spus McRae.

„Sunt încă verii noștri mai misterioși. Mai sunt multe de cercetat pentru a afla exact cine erau denisovanii și cum sunt înrudiți cu noi și cu alți hominizi”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul uluitor făcut de deţinutele din penitenciar pentru Udrea la ieşirea din închisoare! I-au dat lacrimile...
Digi FM
Fiica Elenei Udrea nu știe că mama ei a fost eliberată din închisoare: "Sper să nu fie un șoc pentru ea"
Pro FM
Chris Martin, ironic în momentul în care surprinde doi tineri îmbrățișați, în timpul unui concert: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
CSM crede că pensiile speciale sunt prea mici: „Un judecător debutant ia salariu 3.500€. Puțin”
Military,Boots,And,Camouflage,Trousers,Of,Many,Soldiers,In,Uniform
Ministrul Apărării: Armata a suferit o subfinanţare, iar acum trebuie reînzestrată. A agreat cu NATO exact...
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra