Începe împărțirea Lunii. Marile puteri au semnat un acord pentru pacea pe suprafața selenară. China și Rusia nu

Data actualizării: Data publicării:
bază lunară, concept artistic
Bază lunară, concept artistic. Foto: Profimedia Images

Cooperarea internațională pe lună și în jurul acesteia, ca parte a programului Artemis, face un pas înainte odată cu semnarea Acordurilor Artemis între NASA și mai multe țări partenere. Acordurile prevăd transparenţa activităţilor, interoperabilitatea sistemelor naţionale, împărtășirea datelor științifice, dar și înfiinţarea unor „zone de securitate”, anunţă NASA.

Acordurile au fost semnate de Australia, Canada, Italia, Japonia, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Partenerii se vor asigura că activitățile lor respectă acordurile în desfășurarea cooperării viitoare. Cooperarea internațională cu privire la Artemis este menită nu numai să consolideze explorarea spațiului, ci și să consolideze relațiile pașnice între națiuni. 

„În esență, acordurile Artemis vor ajuta la evitarea conflictelor în spațiu și pe Pământ prin consolidarea înțelegerii reciproce și reducerea percepțiilor greșite. Principiile care stau la baza acordurilor vor păstra pacea. Călătoria Artemis este spre Lună, dar scopul Acordurilor este un viitor liniștit și prosper”, a declarat Mike Gold, directorul NASA pentru relații internaționale.

Nici China şi nici Rusia nu fac însă parte, până în prezent, din aceste acorduri, un lucru care alimentează temeri cu privire la apariția unor dispute viitoare.

Recent, directorul agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, aprecia că programul Artemis cu privire la o întoarcere pe Lună este prea „americanocentric”. Acesta a adăugat că Rusia „se va abține” să participe la acest program.

În privința Chinei, NASA nu are baza legală pentru a iniția un astfel de demers, după ce Congresul i-a interzis orice cooperare cu China în 2011.

Ce prevăd Acordurile Artemis

  • Explorare pașnică: Toate activitățile desfășurate în cadrul programului Artemis trebuie să fie în scopuri pașnice.
  • Transparență: semnatarii acordurilor Artemis își vor desfășura activitățile într-un mod transparent pentru a evita confuziile și conflictele.
  • Interoperabilitate: Națiunile care participă la programul Artemis se vor strădui să sprijine sistemele interoperabile pentru a spori siguranța și durabilitatea.
  • Asistență de urgență: semnatarii acordurilor Artemis se angajează să acorde asistență personalului aflat în dificultate.
  • Înregistrarea obiectelor spațiale: Orice națiune care participă la Artemis trebuie să fie semnatară a Convenției de înregistrare sau să devină semnatară.
  • Publicarea datelor științifice: semnatarii acordurilor Artemis se angajează să publice informațiile științifice, permițând întregii lumi să aibă acces la ele.
  • Conservarea patrimoniului: semnatarii acordurilor Artemis se angajează să păstreze patrimoniul spațiului cosmic.
  • Resurse spațiale: Extragerea și utilizarea resurselor spațiale este cheia unei explorări sigure și durabile, iar semnatarii acordurilor Artemis afirmă că astfel de activități ar trebui desfășurate în conformitate cu Tratatul privind spațiul cosmic.
  • Deconflictarea activităților: națiunile acordurilor Artemis se angajează să prevină interferențele dăunătoare și să susțină principiul respectării cuvenite, așa cum este cerut de Tratatul privind spațiul cosmic.
  • Resturi orbitale: țările acordurilor Artemis se angajează să planifice eliminarea în siguranță a resturilor.

De asemenea, acordurile prevăd posibilitatea înfiiinţării unor „zone de securitate” de către ţări, cu scopul de a-şi proteja activităţile pe corpul celest, de exemplu extragerea unor resurse, precum apa la Polul Sud al Lunei.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul uluitor făcut de deţinutele din penitenciar pentru Udrea la ieşirea din închisoare! I-au dat lacrimile...
Digi FM
Fiica Elenei Udrea nu știe că mama ei a fost eliberată din închisoare: "Sper să nu fie un șoc pentru ea"
Pro FM
Chris Martin, ironic în momentul în care surprinde doi tineri îmbrățișați, în timpul unui concert: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Salariul directorului RA-APPS. Reacția instituției după ce vicepremierul Anastasiu a vorbit despre suma...
Newsweek
CSM crede că pensiile speciale sunt prea mici: „Un judecător debutant ia salariu 3.500€. Puțin”
A youngster looks at the river and Trillo nuclear power plant from a bridge in the Guadalajara province in Spain.
Germania se opune inițiativei UE pentru finanțarea de proiecte din domeniul energiei nucleare
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra