Cercetătorii folosesc modele lingvistice ample pentru a decodifica tiparele de comunicare ale animalelor. Google DeepMind construiește DolphinGemma, care studiază sunetele delfinilor pentru a le înțelege. De asemenea, proiectul Earth Species construiește un model lingvistic extins pentru a decoda comunicarea non-umană, relatează Business Insider.
Mai mulți oameni de știință folosesc inteligența artificială pentru a înțelege sunetele pe care le scot delfinii, iar aceast lucru ar putea avea un impact asupra întregii lumi.
„Îmi place să cred că vom putea vorbi cu animalele la un moment dat”, a spus Drew Purves, responsabil pentru natură la Google DeepMind, într-un episod recent al podcastului companiei.
Laboratorul de cercetare în domeniul inteligenței artificiale lucrează deja la acest proiect prin DolphinGemma, pe care îl numește „un model lingvistic extins care folosește sunetul delfinilor pentru a ajuta oamenii de știință să studieze modul în care comunică aceștia”.
Proiectul, realizat în colaborare cu cercetătorii de la Georgia Tech și cu cei de la proiectul Wild Dolphin, își propune să decodeze semnalele pe care delfinii le folosesc pentru a comunica între ei și să genereze sunete pentru a comunica înapoi
„Preia sunetele, le separă, le stochează și, practic, le aduce în lumea modelării lingvistice extinse”, a spus Purves.
„Acesta este un exemplu de utilizare activă a inteligenței artificiale pentru a studia comunicarea animalelor la un nivel la care nu am putut ajunge înainte”, a adăugat el.
Aceste tipuri de modele lingvistice extinse ar putea avea un impact substanțial asupra cunoașterii colective a lumii, a spus Purves.
„Principalul lucru pe care-l facem în acest moment este să umplem golurile informaționale. Uneori, crezi că adevărata schimbare poate veni, pe termen lung, din aceste momente de revelație, în care oamenii își pot schimba aproape peste noapte relația cu natura”, a adăugat el.
Un efort asemănător este în desfășurare de ani de zile. Proiectul Earth Species, o organizație non-profit fondată în 2017, folosește inteligența artificială pentru a decoda comunicarea non-umană. Modelul său emblematic, NatureLM-audio, este „primul model de audio-limbaj amplu din lume pentru sunetele animalelor” și își propune să ajute cercetătorii să detecteze și să clasifice speciile și chiar să recunoască sunetele noilor specii.
Unul dintre lucrurile pe care organizația non-profit le-a învățat deja în cercetările sale este că multe specii de animale - elefanți, papagali gri, marmosete - au nume unele pentru altele, a declarat Katie Zacarian, cofondatoare și CEO a proiectului Earth Species, la Summitul Axios AI+ SF de anul trecut.
Viziunea proiectului este de a folosi tehnologia pentru a „reconecta ființele umane cu restul naturii într-un mod în care întreaga diversitate a speciilor să poată prospera”, a spus Zakarian.
Și, la urma urmei, oamenii s-ar putea să nu mai fie în vârful regnului animal.
„Am privit universul și am descoperit că Pământul nu era centrul. Aceste instrumente vor schimba modul în care ne vedem pe noi înșine în relație cu restul planetei”, a declarat pentru Scientific American Aza Raskin, cofondatoare și președinte a proiectului Earth Species.
Editor : M.B.