"Manuscrisul Galileo" nu este al lui Galileo. Un document prețios deținut de o universitate americană s-a dovedit a fi un fals

Data publicării:
galileo-cnn
Un document cunoscut sub numele de "manuscrisul Galileo", aflat la biblioteca Universității din Michigan, s-a dovedit a fi un fals. FOTO: CNN

Un document cunoscut sub numele de "manuscrisul Galileo", aflat la biblioteca Universității din Michigan, s-a dovedit a fi un fals în urma unei cercetări amănunțite, scrie CNN.

Documentul de o pagină cunoscut sub numele de "manuscrisul Galileo" ar fi fost de fapt redactat de un falsificator din secolul XX pe nume Tobia Nicotra.

Manuscrisul se afla în biblioteca Universității din Michigan, care credea că îi aparține renumitului astronom italian Galileo Galilei, și care îl numea "una din marile sale comori".

O investigație cu privire la acest document a început după ce Nick Wilding, profesor de istorie la Universitatea din Georgia, l-a contactat pe curatorul universității, Pablo Alvarez. Nick Wilding lucra la o nouă carte despre Galileo și a început să își pună întrebări cu privire la documentul din Michigan. Potrivit Bibliotecii Universității din Michigan, Wilding era preocupat de datarea lucrării, în special de monogramele cu care era marcat documentul, care îl plasau nu mai devreme de secolul al XVIII-lea, cu mult după vremea lui Galileo. Pentru că a început să aibă îndoieli cu privire la autenticitatea acestuia, l-a contacat pe curatorul Pablo Alvarez.

"Wilding a concluzionat că manuscrisul nostru Galileo este un fals din secolul al XX-lea executat de cunoscutul falsificator Tobia Nicotra. După ce experții noștri au studiat dovezile sale incontestabile privind hârtia și proveniența și au reexaminat manuscrisul am fost de acord cu concluzia lui", a comunicat universitatea. 

Nicotra a fost condamnat la doi ani de închisoare în 1934 pentru fals, inclusiv cu privire la documente Galileo, se menționează în comunicat.

Înainte de depistarea acestui fals, documentul a fost descris de universitate drept "una dintre marile comori ale Bibliotecii Universității din Michigan".

Manuscrisul pretindea că prezintă observații făcute de Galileo Galilei făcute asupra lunilor lui Jupiter din 7 până pe 15 ianuarie 1610.

"Acestea au fost primele observații care au arătat obiecte care orbitează în jurul unui alt corp decât Pământul și reprezintă un moment esențial din viața lui Galileo, care a ajutat la schimbarea modului în care noi înțelegem universul", se arată în descrierea pe care universitatea o avea cu privire la manuscris.

Astronomul, care a murit în 1642, a inventat telescopul care i-a permis să descopere că Jupiter are luni și a devenit cel mai important susținător al revoluției copernicane, care a negat că pământul ar fi centrul fix al universului.

Universitatea din Michigan a intrat în posesia manuscrisului în 1938, după ce a fost lăsat moștenire bibliotecii de către un om de afaceri din Detroit, Tracy McGregor, care era colecționar de cărți și manuscrise. Documentul obținut de McGregor fusese autentificat de cardinalul Pietro Maffi, care era arhiepiscop de Pisa.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri