NASA s-ar putea să fi găsit urme de viață pe Marte, dar nu vom ști sigur decât peste 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance pe Marte
Probele extrase de roverul Perseverance de pe Marte reprezintă cea mai bună șansă de a descoperi urme de viață pe Planeta Roșie. Foto: Profimedia Images

NASA s-ar putea să fi găsit primele urme de viață pe Marte, dar vor mai trece 10 ani până când vom ști cu siguranță, scrie The Telegraph.

Roverul Perseverance al NASA a săpat săptămâna trecută într-o zonă stâncoasă de pe Marte, numită Berea, care cel mai probabil s-a format din sedimentele cărate de un râu antic ce curgea mult mai departe de craterul Jezero pe care l-a explorat roverul.

Roca sedimentară este compusă din minerale din clasa carbonaților, care pe Pământ conțin deseori fosile. NASA are în plan să transporte rocile de pe Marte înapoi pe Pământ, împreună cu zeci de alte probe pe care le-a colectat din craterul Jezero - locul în care cândva a existat un lac.

Roboții trimiși de NASA pe Marte
Misiunea de recuperare a probelor extrase de pe Marte este una foarte complexă și la care participă mai multe nave spațiale și roboți NASA. Foto: Profimedia Images

Probele, însă, nu vor ajunge pe Pământ decât în 2033, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie acum să aștepte sosirea carotelor prețioase care ar putea conține dovada că pe Marte au existat forme de viață cândva.

Sunt primele probe colectate de pe Marte care vor fi aduse pe Pământ

Roca extrasă din Berea reprezintă cea mai bună șansă de a descoperi urme de viață, potrivit cercetătoarei NASA Katie Stack Morgan.

„Roca este bogată în carbonați”, a spus Morgan. „Rocile carbonatice de pe Pământ pot fi bune la păstrarea formelor de viață fosilizate. Dacă urmele de viață sunt prezente în această parte a craterului Jezero, o rocă de acest tip ar putea foarte bine să le păstreze secretele.”

Până acum, nicio probă colectată de pe Marte nu a ajuns pe Pământ, misiunea dovedindu-se una problematică. Inițial, NASA plănuia să trimită un al doilea rover pentru a colecta probele extrase de Perseverance.

Marte-Pământ-sondă2
O sferă de dimensiunea unei mingi de baschet ce va conține probele de pe Marte și care va fi colectată de nava spațială Earth Return Orbiter al Agenției Spațiale Europene. Captură foto: Agenția Spațială Europeană

Anul trecut, însă, planul s-a schimbat, iar Perseverance va transporta probele direct într-un vehicul de ascensiune - o mini-rachetă ce va fi lansată în spațiu. În plus, două elicoptere de mici dimensiuni vor fi pregătite să preia transportul dacă Perseverance rămâne fără baterie.

Racheta va lansa la rându-i o sferă de dimensiunea unei mingi de baschet ce va conține probele și care va fi colectată de nava spațială Earth Return Orbiter al Agenției Spațiale Europene, care își va deschide „fălcile” uriașe pentru prinderea mingii de metal.

Riscurile eliberării de bacterii și virusuri marțiene în atmosfera Pământului

Nava spațială își va continua drumul înapoi spre casă, aterizarea fiind programată pentru 2033.

Misiunea de a aduce probe extraterestre pe Terra nu este lipsită de riscuri pentru populația Pământului: bacterii sau virusuri marțiene ar putea fie eliberate din greșeală în atmosferă.

Roverul Perseverance pe Marte
Misiunea de a aduce probe extraterestre pe Terra nu este lipsită de riscuri pentru populația Pământului: bacterii sau virusuri marțiene ar putea fie eliberate din greșeală în atmosferă. Foto: Profimedia Images

Astfel, s-ar putea ca primele probe să fie carantinate pe Lună pentru ca cercetătorii să își dea seama dacă prezintă vreun pericol înainte de a fi aduse pe Pământ. Până în 2033, NASA și-a propus să aibă o bază permanentă pe Lună.

Perseverance a colectat deja 19 probe pe Marte și a depozitat 10 tuburi cu probe pe suprafața planetei.

„Cu această diversitate de medii de observat și din care se poate colecta, suntem încrezători că aceste probe ne vor permite să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat aici în craterul Jezero cu miliarde de ani în urmă.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Distracție în paradisul din Maldive cu doar 30 de euro. Un vlogger ne arată ce nu vor agențiile de turism să...
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”