O explozie neobișnuită de unde radio a fost detectată într-o galaxie îndepărtată. Astronomii au acum de rezolvat un nou mister

Data actualizării: Data publicării:
radiotelescop stele pe cer calea lactee
Astronomii au detectat o explozie de unde radio misterioasă, care se repetă, venind dintr-o galaxie pitică situată la 3 miliarde de ani lumină distanță. Foto: Getty Images

Astronomii au detectat o explozie de unde radio misterioasă, care se repetă, venind dintr-o galaxie pitică situată la 3 miliarde de ani lumină distanță, relatează CNN.

Aceste unde radio sunt diferite de cele detectate în ultimii ani, potrivit unor noi cercetări. Exploziile de unde radio, sau FRB, sunt unde radio de milisecunde detectate în spațiu. De obicei, acestea apar o singură dată și puține se repetă.

Astronomii au reușit să urmărească unele explozii de unde radio până în galaxiile lor de origine, dar încă nu au determinat cauza reală a acestora. Oamenii de știință încearcă să afle mai multe despre originea acestor emisii radio intense pentru a înțelege ce le cauzează.

Astronomii au detectat obiectul cosmic numit FRB 190520 atunci când a lansat o explozie de unde radio pe 20 mai 2019. Cercetătorii au folosit radiotelescopul FAST din China și au descoperit o nouă explozie în datele colectate în noiembrie 2019. Când au efectuat observații ulterioare, astronomii au observat ceva neobișnuit - obiectul emitea rafale frecvente și repetate de unde radio.

În 2020, echipa a folosit telescoapele VLA, de la Fundația Națională de Știință, și telescopul Subaru din Hawaii pentru a studia aceste FRB și au constatat că explozia venea de la periferia unei galaxii pitice îndepărtate.

Un studiu care detaliază concluziile cercetării a fost publicat miercuri în revista Nature.

Observațiile VLA au mai arătat că obiectul cosmic a eliberat în mod constant unde radio mai slabe între emisiile repetate de FRB. Acest lucru este foarte asemănător cu un alt FRB repetitiv: FRB 121102, descoperit în 2016.

„Acum trebuie să explicăm acest dublu mister și de ce FRB-urile și sursele radio persistente apar uneori împreună”, a spus Casey Law, coautor al studiului și cercetător la Institutul de Tehnologie din California. „Este un lucru obișnuit când aceste obiecte cosmice sunt tinere? Sau poate că obiectul care produce exploziile este o gaură neagră masivă care înghite încet o stea vecină?”, s-a întrebat el.

Cercetătorii au observat că mai puțin de 5% din sutele de FRB identificate se repetă și doar câteva dintre ele sunt active în mod regulat.

Dar FRB 190520 este singurul activ persistent, ceea ce înseamnă că nu s-a oprit deloc de când a fost descoperit, a spus Di Li, autorul studiului și șef al diviziei radio a Observatoarelor Naționale Astronomice din China și a Centrului de Operații FAST.

În schimb FRB 121102 poate să nu emită luni întregi, a spus Li.

Cele mai recente descoperiri ridică mai multe întrebări, deoarece acum astronomii se întreabă dacă ar putea exista două tipuri de FRB.

„Cele care se repetă sunt diferite de cei care nu se repetă? Cum rămâne cu emisia radio persistentă – este un lucru obișnuit?”, se întreabă coautorul studiului Kshitij Aggarwal, doctorand la Universitatea West Virginia.

Este posibil să existe mecanisme diferite care provoacă exploziile radio sau ca sursa lor să se comporte diferit în diferite stadii de evoluție.

Anterior, oamenii de știință au emis ipoteza că exploziile radio rapide sunt cauzate de rămășițele dense rămase după o supernovă, numită stea neutronică, sau stele cu câmpuri magnetice incredibil de puternice numite magnetari.

FRB 190520 este considerat un posibil obiect „nou-născut”, deoarece se află într-un mediu dens, a spus Law. Acest mediu poate fi cauzat de materialul eliberat de o supernovă, care a dus la crearea unei stele neutronice. Pe măsură ce acest material se împrăștie, exploziile de la FRB 190520 ar putea scădea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri