O imagine cu două galaxii care se ciocnesc arată ce soartă va avea Calea Lactee

Data publicării:
O nouă imagine furnizată de telescopul Gemini North prezintă două galaxii care se ciocnesc și care se vor fuziona
O nouă imagine furnizată de telescopul Gemini North prezintă două galaxii care se ciocnesc și care se vor fuziona. Foto: Gemini.edu

O nouă imagine furnizată de telescopul Gemini North prezintă două galaxii care se ciocnesc și care se vor fuziona în cele din urmă. Este o soartă pe care o poate avea și galaxia noastră, Calea Lactee, relatează CNN.

Telescopul Gemini North, situat pe vârful Maunakea din Hawaii, a observat galaxiile în spirală care interacţionează la aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanţă, în constelaţia Fecioarei.

Perechea galactică NGC 4567 și NGC 4568, cunoscută și sub denumirea de galaxii fluture, au început să se ciocnească, deoarece gravitația le atrage împreună. În 500 de milioane de ani, cele două sisteme cosmice își vor finaliza fuziunea pentru a forma o singură galaxie eliptică.

În acest stadiu incipient, cei doi centri galactici se află la 20.000 de ani lumină unul de celălalt, iar fiecare galaxie și-a menținut forma de spirală. Pe măsură ce galaxiile devin mai încurcate, forțele gravitaționale vor duce la mai multe evenimente de formare intensă a stelelor. Structurile originale ale galaxiilor se vor schimba și distorsiona.

În timp, centrii galactici vor dansa unul în jurul celuilalt în cercuri care devin din ce în ce mai mici. Acest dans strâns în buclă va atrage fluxuri de gaz și stele, amestecând cele două galaxii în ceva care seamănă cu o sferă.

De-a lungul milioanelor de ani, această încrengătură galactică va consuma sau dispersa gazul și praful necesare pentru a declanșa nașterea stelelor, determinând încetinirea formării stelelor și, în cele din urmă, încetarea acestui proces.

Studierea coliziunilor galactice și modelarea computerizată au oferit astronomilor mai multe dovezi că fuziunile galaxiilor în spirală creează galaxii eliptice.

O fuziune galactică similară se va desfășura atunci când Calea Lactee se va ciocni în cele din urmă cu galaxia Andromeda, cel mai mare și cel mai apropiat vecin galactic al nostru. Astronomii de la NASA au folosit datele telescopului Hubble, în 2012, pentru a prezice când ar putea avea loc o coliziune frontală între cele două galaxii. Estimările arată că evenimentul se va întâmpla în aproximativ 4-5 miliarde de ani.

În acest moment, un halou masiv care înconjoară galaxia Andromeda se lovește de haloul galaxiei Calea Lactee, potrivit cercetărilor bazate pe datele telescopului spațial Hubble, publicate în 2020.

Oamenii de știință de la NASA spun că este puțin probabil ca sistemul nostru solar să fie distrus atunci când Calea Lactee și Andromeda se vor ciocni, dar soarele ar putea fi aruncat într-o nouă regiune a galaxiei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Dan Negru a dezvăluit pe cine ar vota să conducă Bucureștiul: „Le-a făcut pe toate în doi ani! A scris și...
Pro FM
Ana Baniciu a născut un băiețel perfect sănătos. S-a mutat într-o casă veche din centrul Capitalei cu 3 zile...
Film Now
Johnny Depp va fi Satana, iar Jeff Bridges va apărea în rolul lui Dumnezeu, într-un film de Terry Gilliam...
Adevarul
Fenomen uluitor surprins în Munții Metaliferi. Busola o ia razna, iar trăsnetele lovesc necruțător FOTO VIDEO
Newsweek
Cât trebuie să fi lucrat pentru 4.000 lei pensie la recalculare? Ce indice de corecție trebuie să ai?
Digi FM
Cât de importantă e bunica pentru AMI - O poveste emoționantă la Digi FM
Digi World
Ce este „ad breaks”, funcția testată acum de Instagram. Utilizatorii sunt revoltați: „Pare o mișcare agresivă...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Demi Moore ar fi pus ochii pe Joe Jonas, cântărețul cu 27 de ani mai tânăr decât ea. Dezvăluiri neașteptate...
UTV
Halsey s-a luptat in secret cu doua boli grave: “Ma consider norocoasa ca sunt in viata”. Imagini emotionante...