Oamenii de știință au descoperit un pește care „vede” cu pielea, „chiar și după ce moare”

Data actualizării: Data publicării:
peste porc langa un scafandru
Oamenii de știință au descoperit un pește care „vede” cu pielea, „chiar și după ce moare”. Foto: Profimedia

Peștele-porc care locuiește în recife își schimbă culoarea pielii în funcție de mediul în care înoată și simte mediul înconjurător folosind celule speciale de detectare a luminii de pe piele, „chiar și după ce moare”, arată un nou studiu citat de The Independent.

Cercetarea, publicată în revista Nature săptămâna aceasta, îi ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine comportamentul și evoluția acestor pești și modul în care anumite animale sunt capabile să-și monitorizeze propriile modificări ale culorii pielii și să se adapteze rapid.

„Se pare că își urmăresc schimbarea proprieri culori”, a spus Lori Schweikert, coautor al studiului.

Mulți pești, inclusiv calmarii, amfibienii, reptilele și peștii, au capacitatea naturală de a-și schimba rapid culoarea, trăsătura evoluând în mod repetat la mai multe specii diferite.

Această trăsătură este utilă speciilor, pentru adaptarea la schimbările de temperatură a mediului, pentru a se împerechea și pentru a se camufla, au spus cercetătorii, printre care cei de la Universitatea din Carolina de Nord.

Celulele de pe corpul peștilor, numite cromatofore, care conțin pigmenți, cristale sau plăci reflectorizante minuscule, le permit acestor animale să-și schimbe rapid culorile, în câteva minute sau chiar mai puțin.

Peștele-porc, de exemplu, își schimbă culoarea pentru a se camufla și a scăpa de prădători.

Peștele de recif trăiește în vestul Oceanului Atlantic, din Carolina de Nord până în Brazilia, și este cunoscut pentru pielea sa care își schimbă culoarea.

Se știe că se transformă de la alb la pestriț și la maro-roșcat în câteva milisecunde, pentru a se amesteca cu coralii, nisipul sau pietrele.

Ei fac acest lucru prin mișcarea pigmentului din interiorul celulelor cromatofore ale corpului lor, pentru a expune sau a acoperi țesutul alb de dedesubt.

Cu toate acestea, nu se știe clar încă cum reglează și percep aceste schimbări de culoare peștii-porc .

Ceea ce i-a surprins în mod deosebit pe oamenii de știință din studiu este că peștele a continuat să-și schimbe camuflajul chiar și după moarte.

Oamenii de știință folosit microscopul pentru a examina pielea peștelui în detaliu, măsurând impactul luminii asupra diferitelor părți ale corpului său.

Cercetătorii au descoperit că receptorii de lumină, numiți SWS1, care se află sub cromatofore pot fi implicați în acest proces.

Ei au ajuns la concluzia că aceste celule sunt sensibile la lumina care strălucește prin culorile exprimate de cromatofore, în special la lungimea de undă a luminii care este prezentă în habitatul lor, de recif de corali.

Acești receptori, conform oamenilor de știință, oferă informații peștilor despre unde și cum au loc schimbările de culoare pe diferite părți ale pielii lor.

Prin examinarea morfologiei, fiziologiei și opticii fotorecepției dermice la peștele porc (Lachnolaimus maximus), descriem un mecanism celular în care activitatea pigmentului cromatofor (adică, dispersia și agregarea) modifică lumina transmisă la receptorii SWS1 din piele”, spune oamenii de știință. a scris în studiu.

Această caracteristică permite peștilor care locuiesc în recif să monitorizeze cromatoforele și să detecteze informații despre schimbarea propriei lor culori.

Animalele pot să facă practic o fotografie cu propria piele, din interior. Într-un fel, receptorii pot spune animalului cum arată pielea sa”, a explicat Sonke Johnsen, un alt autor al studiului.

„Dar să fie clar, nu credem că pielea peștelui-porc funcționează ca un ochi”, a spus dr. Schweikert, adăugând că ochii sunt capabili de mai mult decât să detecteze lumina.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...