Polul nord magnetic se îndreaptă spre Rusia. Cum se mișcă „mingea mare, haotică și turbulentă” de fier topit din miezul Pământului

Data actualizării: Data publicării:
Nightly Earth planet in space. City lights on planet. Central and Eastern Europe. Atmosphere and ozone layer. Elements of this image furnished by NASA.
Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au detectat o activitate neașteptată în zona arctică superioară - Polul Nord magnetic se îndreaptă spre Rusia, într-un mod care nu a mai fost văzut până acum, potrivit The Independent.

Acele de busolă din emisfera nordică indică direcția Polului Nord magnetic, iar locația variază ca urmare a contururilor schimbătoare ale câmpurilor magnetice ale Pământului.

Aceasta diferă de Polul Nord geografic, cunoscut și ca nordul adevărat, care rămâne staționar la intersecția tuturor liniilor de longitudine.

Dr. William Brown, care creează modele al câmpului geomagnetic la British Geological Survey (BGS), a explicat: „Este o minge mare, haotică și turbulentă de fier topit care se învârte în mijlocul pământului și care generează magnetismul. Deci, deși putem monitoriza și vedea cum se schimbă, este destul de dificil să prezicem exact cum se va schimba”.

Polul magnetic s-a deplasat de-a lungul țărmului nordic al Canadei timp de secole, a spus Brown. În anii 1990, a intrat în derivă în Oceanul Arctic, iar după aceea, a accelerat și s-a îndreptat spre Siberia.

Din 1600 până în 1990, se estimează că s-a deplasat cu aproximativ 10-15 km pe an. La începutul anilor 2000, a accelerat până la aproximativ 55 km pe an, a declarat Dr. Brown pentru The Independent.

Datele provin de la World Magnetic Model, creat de British Geological Survey (BGS) în colaborare cu Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA. Modelul prognozează locația polului la un moment dat. Noul model urmează să fie lansat în decembrie.

În ultimii cinci ani, polul nord magnetic a încetinit semnificativ la aproximativ 25 km pe an.

Modelul ajută la ghidarea instrumentelor de busolă ale unui smartphone. De asemenea, contribuie la sistemele GPS și este utilizat de armată pentru navigarea submarinelor prin apele arctice.

Earth,Core,Structure.,Elements,Of,This,Image,Furnished,By,Nasa
Foto: Shutterstock

„Modelul magnetic mondial este încorporat în aproape orice piesă de tehnologie, de la smartphone-uri la mașini și avioane militare”, a declarat Dr. Brown pentru The Independent.

Mișcarea polului este cauzată de fluctuațiile imprevizibile ale fierului topit care formează cea mai mare parte a exteriorului care învelește miezul Pământului.

Acest metal lichid se mișcă ca urmare a degajării căldurii din miezul planetei, creând câmpul magnetic al Pământului. Câmpul și locația polului magnetic sunt influențate de variațiile mișcării în vârtej a acestui fier topit, care se află la aproximativ 3.000 de kilometri sub pământ.

Internal,Structure,Of,The,Earth,,Cutaway,3d,Illustration.,From,The
Foto: Shutterstock

Predicția exactă a mișcărilor este imposibilă, dar BGS poate monitoriza câmpul magnetic al Pământului. Grupul utilizează o rețea de stații terestre și sateliți pentru a cartografia câmpul în diferite locații.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Paște sau Paști, care e forma corectă, de fapt? Varianta acceptată de Academia Română
Digi FM
Andreea Marin are emoții pentru fiica ei: “Învață foarte mult, urmează Bacalaureatul”. Violeta pleacă apoi la...
Pro FM
Debbie, fosta soție a lui Michael Jackson, de nerecunoscut la nouă ani după ce a învins cancerul. Cum arată...
Film Now
Cea mai mare temere a regizorului „Home Alone 2” în cazul în care ar elimina scena cu Trump: A devenit un...
Adevarul
Salariul mediu brut din România, mai mare ca în Japonia și Croația. Economist: „Dacă nu eram în UE și NATO...
Newsweek
O mare bancă anunță „apocalipsa”. Pensiile pot fi înghețate. Ce sume de bani pierd pensionarii?
Digi FM
Doi medici rezidenți, angajați în cel mai mare spital din Iași, au murit la distanță de două săptămâni...
Digi World
Crezi că rezolvi acest puzzle în 30 de secunde? Doar persoanele cu minți agere pot vedea unde se „ascunde”...
Digi Animal World
Un curcan a făcut haos într-un supermarket. Momentul când un polițist se luptă să-l prindă a devenit viral
Film Now
Cate Blanchett vrea să renunțe la actorie, după 30 de ani de carieră: Familia mea dă ochii peste cap când...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...